Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Låg under med 1–8 efter två perioder – SaiPas tränare bad om ursäkt efter pinsamma hemmaförlusten: ”Oförlåtligt”

Uppdaterad 07.12.2022 22:36.
Ville Hämäläinen ropar åt sina spelare.
Bildtext Ville Hämäläinens SaiPa stod för en skamlig onsdagskväll.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

De drygt 2 000 som var sugna på ligahockey i Villmanstrand i kväll fick se ett chanslöst hemmalag. HPK:s kross var klar redan efter två perioder. Jag vill be om ursäkt av varenda åskådare, säger SaiPas tränare Ville Hämäläinen.

SaiPa gav mästartränaren Pekka Virta foten i oktober efter en svag säsongsstart och avslöjanden om att Virta av misstag skickat spelarkritik till lagets spelargrupp på Whatsapp.

Ville Hämäläinen tog över – men mycket bättre har Villmanstrandklubben inte blivit. Knappt halvvägs in i grundserien håller SaiPa på att bli en avhängd ligajumbo.

I onsdagens match mot HPK såg man inte ut som något annat än just en jumbo. Efter att gästerna gjort fem mål i mittenperioden låg SaiPa under med brutala 1–8 efter 40 minuter.

– Jag vill be om ursäkt av varenda åskådare som kom hit. Vår insats var inte ens i närheten av det som vi var ute efter. Jag tar ansvar för att vi inte lyckades förbereda laget på något sätt, säger SaiPa-ikonen Hämäläinen.

– Det här ska inte vara en stor kris, men tränarna, laget, spelarna och materialförvaltarna sitter alla i samma båt. Kvällens insats var oförlåtlig.

Sport kammade noll i Raumo

Det här var första gången på 21 år som bortalaget gjorde fem mål i en period i Villmanstrand. SaiPas ryggrad knäcktes efter att man åkt på två utvisningar efter varandra i början på mittenperioden.

– Man rasade mentalt och gav i princip upp. Det ska absolut inte få hända, sa experten Juha Juujärvi i Yle Puhes sändning.

Några spelarkommentarer gick det inte att få efter utskåpningen som slutade 2–8. Nu ska brakförlusten behandlas, menar Hämäläinen.

– Då det är vi själva som kokat den här soppan så får vi hantera det på något sätt, konstaterar tränaren.

Henri Ikonens mål firas.
Bildtext Henri Ikonen (till vänster) gjorde två mål då Lukko slog Sport.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

I kvällens andra match tog Sport tidigt ledningen borta mot Lukko och var ikapp till 2–2 genom Teemu Väyrynen då bataljen var halvvägs. Men Raumolaget drog ifrån och vann med 5–2.

– Vi började bra, men släppte in ett par mål på grund av egna misstag. Det straffar ett topplag för. Efter det kom vi aldrig in i matchen, säger Väyrynen till Yle.

Det är Sport som är nästjumbo i serien, man är sex poäng ovanför SaiPa.

Resultat

Lukko–Sport 5–2 (2–1, 1–1, 2–0)
SaiPa–HPK 2–8 (0–3, 1–5, 1–0)

Diskussion om artikeln