Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Annika Saarikko framför mikrofoner.
Bildtext Yles färska partimätning ger dramatiska siffror för Centern som leds av Annika Saarikko.
Bild: Pekka Tynell / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Nytt bottennapp för Centern i Yles partimätning

Yles färska partimätning bjuder på nya katastrofsiffror för Centern. Partiet får nu ett väljarstöd på bara 9,0 procent.

Det är första gången någonsin som Centern ligger under tioprocentsstrecket i Yles mätningar.

Samlingspartiet är fortfarande klar etta i mätningen med jämnt 24 procent, och Socialdemokraterna behåller andraplatsen med 18,9 procent.

För att Finland ska nå sina klimatmål krävs att också hushållen deltar i talkot

Finlands klimatpanel har räknat ut konsumenternas möjligheter att minska Finlands utsläpp.

Det finns stora möjligheter för ytterligare utsläppsminskningar om ett stort antal konsumenter börjar välja livsmedelsprodukter, varor och tjänster med lägre koldioxidavtryck.

Då kommer allt fler företag att reagera på den ökade efterfrågan på koldioxidsnåla produkter genom att trappa upp sina utsläppsminskningar, anser panelen.

Allt fler köper rabatterad mat

Dagligvaruhandeln har ett viktigt samhällsansvar när det kommer till matsvinn och säljer därför livsmedel som håller på att bli för gamla till rabatterade priser.

Nu när maten är dyrare än förr så utnyttjas också rabatterna i en högre grad än tidigare.

Det största matsvinnet uppstår ändå i hemmet. Positivt är nu att kunderna är mer noggranna när de planerar sina inköp, och utnyttjar varorna så att de inte hamnar i soptunnan.

Politikers säkerhet diskuteras i Sverige

Planerna på att mörda Centerledaren Annie Lööf har väckt gamla minnen till liv i Sverige. Morden på statsminister Olof Palme år 1986 och utrikesminister Anna Lindh år 2003 lever fortfarande kvar som en påminnelse om hur illa det kan gå.

Var tredje svensk förtroendevald uppger att de blivit utsatta för hat eller brott på grund av sin roll. Kvinnor är mer utsatta än män.

– Utsattheten ökar i samband med valår, säger Martina Lindberg som arbetar som nationell samordnare och verksamhetsutvecklare för polisens arbete mot hatbrott och andra brott som hotar demokratin.

Ingen distansjul i år, men bondförnuft behövs

Snart är julen här och många funderar på hur säkert det är att träffa familj och släkt med tanke på smittspridningen.

Enligt infektionsläkare Harri Marttila vid Åbo universitetscentralsjukhus är situationen ganska annorlunda i år jämfört med i fjol eftersom vi inte har restriktioner när det kommer till umgänge, men det gäller fortfarande att använda sunt bondförnuft. Alltså att man tvättar sina händer och nyser eller hostar i armvecket om inte näsdukar finns tillgängliga.

Om man är sjuk eller har symptom ska man åtminstone inte fira jul med någon som kan riskera att insjukna svårt i covid-19.

Dagens väder

Landets södra och mellersta delar får snö, och nederbördsområdet breder ut sig mot norr. Vid sydkusten kan snöfallet vara ymnigt.

Dagens högsta temperatur är mest 0 till -6 grader, i norr några grader lägre.

Väglaget är dåligt på många håll i landet på grund av snöyra eller snöfall.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.