Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åsa von Schoultz anser att Centern ligger väldigt illa till: "Väljarna uppskattar inte politiskt spel"

Uppdaterad 08.12.2022 09:40.
professor Åsa von Schoultz porträtt utomhus på vintern vid statsvetenskapliga fakulteten med gula byggnader oskarpt i bakgrunden.
Bildtext Om gallupresultatet håller i sin kan det ha intressanta konsekvenser för nästa regering, säger Åsa von Schoultz.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Centerns väljarstöd har rasat till historiska 9 procent i Yles senaste partimätning. Professor Åsa von Schoultz vid Helsingfors universitet bedömer att partiet misslyckats i sitt försök att vinna tillbaka väljarnas förtroende.

Regeringens interna bråk märks av i stödet för Centern som för första gången i mäthistorien landar under tioprocentsstrecket. Om riksdagsvalet hölls nu skulle 9 procent rösta på partiet.

Åsa von Schoultz beskriver gallupresultatet som en bottennotering i Centerns historia.

– Centern är väldigt illa ute, konstaterar hon.

Väljarsödet för partierna: saml 24,0%, sdp: 18,2%, Sannf:17,4%, Gröna: 9,7%, C: 9,0%, VF: 8,9%, SFP: 4,6%, KD: 4,0%, övriga: 1,9%, RN. 1.6%

Nytt bottennapp för Centern i Yles partimätning – många trogna väljare är villrådiga

Senare hälften av november ”som en enda lång utförsbacke”.

Enligt von Schoultz är det viktigt att framhålla att man nu kan påvisa en nedgång – på nästan två hela procentenheter – som inte beror på slumpen.

– Här har vi för en gång skull en statistiskt säkerställd nedgång. Det är faktiskt så att väljarna överger partiet. Det är illa, helt klart.

Centern verkar inte ha vunnit anhängare med sina senaste utspel, snarare tvärtom. Man tappar i opinionen i sitt försök att vinna tillbaka väljarnas förtroende.

– De här utspelen som vi sett under den senaste månaden har handlat om att signalera till traditionella Centernväljare och tidigare kärnväljare att vi står upp för era intressen. Det har varit markanvändningsfrågor och samelagen som indirekt handlar om makt och inflytande i Lappland.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko puhuu medialle eduskunnan täysistunnon yhteydessä Helsingissä 7. joulukuuta 2022.
Bildtext Partiordförande Annika Saarikko har inte lyckats vända trenden för Centerns dalande väljarstöd.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

– Man har försökt sitt bästa, men mycket av uppmärksamheten har i stället handlat om krumbukterna partiet gjort och de interna problem man orsakat för regeringen. Uppmärksamheten har alltså primärt inte legat på sakfrågorna, och det är därför vi ser det här resultatet.

Sannfinländarna vinner på Centerns problem

De övriga regeringspartierna har kallat Centerns manövrar för hämndåtgärder och sandlådepolitik. von Schoultz bedömer att bråken kan ha negativa konsekvenser för vårt förtroende för politikerna.

– Det här är inte något som bidrar till en positiv bild av politiken. Generellt sett brukar väljarna uppskatta raka rör och tydliga besked och inte så mycket politiskt spel.

I den aktuella mätningen har både statsministerpartiet SDP och oppositionspartiet Sannfinländarna lyckats öka sitt stöd, medan Samlingspartiet fortfarande håller ställningarna som populäraste parti.

Närbild av finansminister Annika Saarikko med runda glasögonbågar och svart skjorta.

Annika Saarikko efter historiskt usla stödsiffror: ”Det är brutal läsning men jag är övertygad om att Finland behöver Centern”

Vi har svåra veckor av regeringssamarbete bakom oss. Vi har tvingats att vara hårda för att försvara våra egna värderingar, konstaterar Saarikko.

Åsa von Schoultz menar att utvecklingen över en längre tid visar att Centerns nedgång motsvaras av en lika stor uppgång för Sannfinländarna.

– Det visar direkt eller indirekt att Sannfinländarna tycks vara det parti som vinner på att Centern nu har problem. Det är en intressant observation. Vi får se om det håller i sig ända fram till riksdagsvalet och vad det kan betyda för nästa regering.

Diskussion om artikeln