Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kievs borgmästare Klitjko varnar för apokalyps i vinter: "De vill döda oss alla"

Programmet är inte längre tillgängligt
Klitjko varnar för apokalyps i vinter: "Vi gör allt för att det inte ska ske" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kievs borgmästare Vitalij Klitjko varnar för att huvudstaden med över 3 miljoner invånare kan stå inför ett scenario som närmast påminner om en apokalyps i vinter, ifall de ryska styrkornas attacker mot infrastrukturen fortsätter.

Livet i den ukrainska huvudstaden kan ofta te sig rätt normalt, bortsett från de massiva robotanfallen som inträffat mer eller mindre varje vecka sedan 20 oktober. Men med vintern kommer minusgrader – och risken för en humanitär katastrof.

Kievs borgmästare Vitalij Klitjko förbereder sig på det värsta men hoppas på det bästa när temperaturen sjunker rejält under nollstrecket. Mot slutet av veckan väntas temperaturen falla från ett par minusgrader till mellan -6 och -10.

– Kiev kan förlora tillgången till el, vatten och värme. Apokalypsen kan inträffa, så som i skrämmande Hollywoodfilmer där det inte är möjligt att leva i hemmen på grund av de låga temperaturerna, säger Klitjko.

I en intervju med The Guardian säger han att man aldrig räknade med att Ryssland ville förstöra civil infrastruktur.

– De vill att den civila befolkningen fryser. De vill döda oss. De vill ha ett Ukraina utan ukrainare, säger han.

Ukraina har redan tidigare jämfört de ryska styrkornas försök att slå ut kritisk infrastruktur med Holodomor, det vill säga den stora svältkatastrofen som Josef Stalin orsakade i Ukraina på 1930-talet. Då dog omkring tre miljoner människor. Ordet Holodomor är en sammansättning av de ukrainska orden hunger (holod) och farsot (mor).

Så här ska Kiev överleva

Men Klitjko har förberett en plan. Ett nyproducerat dokument har distribuerats runt om i huvudstaden, och det ska rädda livet på invånarna om skräckscenariot blir verklighet.

I dokumentet räknar man upp allt som invånare kan ha nytta av.

På tre sidor i dokumentet är mataffärer med generatorer utmärkta. Det informeras också om postkontor, banker och arrangemang för kollektivtrafiken.

Alla 45 metrostationer som fungerar som skyddsutrymmen är också med på listan. På stationerna kan invånarna ladda sina telefoner och få internetuppkoppling.

Där finns också tips för hur man ska överleva ett förlängt elavbrott. I korthet: Ha mat och vatten hemma. Packa väskan och kom ihåg viktiga dokument. Ha kläder redo för eventuell evakuering.

I värsta fall måste Kievborna evakueras. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många uppvärmda skyddsutrymmen för stadens 3,6 miljoner invånare ifall elnätet slås ut.

– Just nu finns det värme i Kiev. Det finns el. Allting fungerar. Det finns inget behov av evakuering i nuläget, konstaterar Klitjko ändå. Men det gäller att vara förberedd på ”olika scenarier”.

Det är kallt och snön faller i Kiev. - Spela upp på Arenan

”Förödande om det händer nu”

Hittills har staden klarat av de ryska attackerna. Dels för att man på sistone lyckats slå ut de ryska robotarna före de slagit ner tack vare nya luftvärnssystem, dels för att man snabbt har kunnat reparera skadorna.

– Men för två veckor sedan var vi nära total blackout. Då var det plusgrader, men att tänka sig samma situation nu när det är nära tio minusgrader ute; ingen el, vatten eller värme. Konsekvenserna skulle bli katastrofala.

Senast tog det 12 timmar av konstant arbete för att reparera skadorna.

Trots att Ukraina lyckades avvärja ett ryskt robotanfall på huvudstaden tidigare i veckan slog robotarna ändå ner i andra städer.

Klitjko och Zelenskyj i luven på varandra

Samtidigt verkar relationen mellan Klitjko och president Volodymyr Zelenskyj bli allt sämre. Klitjko som varit borgmästare i snart nio år sågs allmänt som Zelenskyjs politiska motståndare före kriget.

Zelenskyj riktade kritik mot Klitjkos hantering av situationen i Kiev i sitt sedvanliga nattliga tal i november. Det var första gången det skedde öppet sedan Ryssland invaderade Ukraina.

– Jag vet att det lokala styret tyvärr inte har gjort ett bra jobb i alla städer. Det förekommer särskilt många klagomål i Kiev. Kievborna behöver mer skydd, sa Zelenskyj.

Klitjko har avfärdat kritiken som han kallar för ren och skär politik, men konstaterade att det ser konstigt ut för de länder som stöder Ukraina.

– Våra partners säger ”ni har en gemensam fiende men klarar inte av att reda ut saker på egen hand”.

Det är ändå inte första gången Klitjko och Zelenskyj är i luven på varandra. Före kriget ingick de i en långvarig politisk konflikt eftersom Klitjko var medarbetare till Zelenskys föregångare, Petro Porosjenko.

Zelenskyj avsatte till och med Klitjko år 2019, men 2020 återvaldes han till borgmästare.

Källor: Reuters, The Guardian, Kyiv post