Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den kinesiska skidåkaren Qiang Wang var sensationell under OS-vintern och tippad stjärna denna säsong – men drömmen om framgång förvandlades till en order att återvända till Kina

Qiang Wang
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Efter OS i Peking har verksamheten inom Kinas vintersportlandslag lagts ner. Nu då världscupen i längdskidåkning har inletts lyser de kinesiska åkarna i världscupen med sin frånvaro.

Då världscupen i längdskidåkning körde igång var det ingen nyhet att ryssar och belarusier inte deltar i tävlingarna, men nu är också kineserna borta. Enligt skidtränaren Glenn Lindholm, som arbetade för den kinesiska olympiska kommittén förra säsongen, är anledningen ett maktskifte i det kinesiska idrottsministeriet.

Lindholm berättar att den kinesiska idrottsministern byttes under sommaren. Efter det kommenderades de kinesiska vinteridrottarna som man satsat stora summor på att återvända till sitt hemland. Bland de som återvände fanns förra säsongens skidsensation Qiang Wang, som slutade tvåa i världscupen i Drammen i mars.

– När jag vet vad det är för en talang gör det mig ledsen. Jag håller kontakt med honom. Han tränar och vill gärna komma till Europa för att tävla i januari, säger Lindholm, som inte tror att Wang kommer att delta i VM i Planica i februari.

Vid OS i Peking vann Kina nio guldmedaljer, varav fem kom från Internationella skidförbundets FIS tävlingar. Kinas utträde syns mest i hopptävlingarna i freestyle, där landet vann OS-guld i både dam- och herrtävlingen och tog topplaceringarna på bred front i världscupen. Inom nordisk skidåkning skulle Qiang ha varit en prispallskandidat i sprint den här säsongen.

– Han protesterade mot att återvända till Kina, och har gett några ganska skarpa kommentarer om det kinesiska systemet på sociala medier. Det vågar han för han är redan en ganska stor stjärna i Kina.

Lindholm berättar att han i veckan var i kontakt med längdskidåkningschefen i Kina, som nu är friställd från sin tjänst.

– Det sägs att det inte finns någon aktivitet i nuläget.

I Kina är förutsättningarna utmärkta

Lindholm inledde jobbet med de kinesiska skidåkare år 2018, då hans arbetsgivare Vuokatti idrottsinstitut skrev på ett samarbetsavtal med de kinesiska idrottsmyndigheterna. Lindholm och övriga finländska tränare hade som uppgift att förbereda kinesiska idrottare för vinter-OS i Peking.

Lindholm skrev också på ett personligt tränarkontrakt med den kinesiska olympiska kommittén och reste till Kina till ett träningscenter i Hebei-provinsen, 300 kilometer norr om Peking.

– Bland annat finns där förmodligen världens bästa skidtunnel: två kilometer lång, bra terräng och alltid hal snö. Rullskidspåret är cirka 25 kilometer långt och höjdskillnaden är cirka 200 meter.

– Gymmen är lika stora som en fotbollsplan, tjugo löpband sida vid sida. Allt en vinteridrottare kan behöva.

Collage på en sandstorm på Himmelska fridens torg och Glenn Lindholm.
Bildtext Glenn Lindholm har jobbat med det kinesiska landslaget
Bild: All Over Press, Elisa Kinnunen / Yle

På träningscentret drogs Lindholms uppmärksamhet omedelbart till Qiang.

– Det råkade vara FIS-tävlingar på träningscentret. Sättet han åkte på rullskidor var något jag aldrig sett förut.

– Han är en väldigt trevlig kille, ganska västerländsk redan. Han var ingen nybörjare, men var känd för att vara en väldigt snabb och uthållig kille. Han är en av de mest uthålliga sprintrarna i världen. Det finns tillräckligt med talang för att nå pallen i stora tävlingar, säger Lindholm.

En oslipad sprintdiamant

Qiang är soldat till yrket, vilket enligt Lindholm har försvårat hans internationella skidkarriär. Qiang tog världscuppoäng i december 2019 och slutade på 17:e plats i sprinten i Planica.

Nästa gång han sågs i världscupen var i februari i Lahtis, där Qiang slutade sexa. Därefter följde andraplatsen i Drammen och en 18:e plats i Falun.

Wang Qiang, Richard Jouve och Lucas Chanavat poserar.
Bildtext Qiang slutade tvåa i Drammen.
Bild: EPA-EFE

Utan taktiska missar både i Peking, Lahtis och Falun skulle Drammen inte nödvändigtvis vara den enda prisplaceringen på Qiangs meritlista.

– Han skulle kunna bli bäst i världen den här säsongen, om han bara kunde ta sig hit från Kina, säger Lindholm.

Gör FIS något?

Lindholm hoppas att höga skidbossar ser Qiangs och de övriga kinesernas frånvaro som en viktig fråga. Enligt Lindholm skulle det vara viktigt att hålla det ekonomiskt starka Kina med.

– Jag tror att Internationella skidförbundet skulle kunna jobba med det här på något sätt, men det verkar finnas så mycket annat på gång inom förbundet för tillfället, så jag förväntar mig inte så mycket.

Lindholm beskriver Kinas idrottskultur som väldigt OS-orienterad. Detta återspeglades i satsningar på tiotals miljarder euro inför vinterspelen i Peking.

– Vintersporten i Kina är inte slut, men är på paus. Det är fortfarande lite mer än tre år kvar till nästa OS. Jag slår vad om att satsningen kommer att börja igen närmare spelen. Min uppfattning är att annat än de olympiska spelen och de asiatiska spelen inte riktigt uppskattas i Kina. Nu är det som att man drar andan en stund, och sedan börjar en ny satsning.

Även om skidvänner inte kommer att kunna följa Qiangs prestationer den här säsongen, tror Lindholm att vi ännu kommer att höra om alla tidernas största löfte inom kinesisk skidåkning.

– Han är väldigt motiverad. Han kommer att stå på startsträcket senast vid nästa olympiska spel 2026.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Urheilus artikel av Atte Husu: Kiinalaishiihtäjä Qiang Wang oli olympiatalven sensaatio, josta piti tulla tämän kauden tähti – unelma vaihtui musertavaan käskyyn palata Kiinaan

Diskussion om artikeln