Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Saga Furs ställer in decemberauktionen – corona i Kina och kriget i Ukraina har minskat efterfrågan på skinn

Pälsfarm i Kannus
Bildtext Saga Furs planerar att ordna autkion i Vanda i mars. På sikt tror vd Markus Gotthardt på en prisuppgång på skinn.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Auktionshuset Saga Furs ordnar ingen pälsauktion i Vanda i december. Beslutet grundar sig på en bedömning av marknadsläget.

Det uppger bolagets vd Markus Gotthardt.

– Vi har inte planerat någon auktion innan mars. Marknaden drar helt enkelt inte just nu, säger Gotthardt.

Orsaken till den svaga efterfrågan är att både Kina och Ryssland, som dominerat marknaden, saknas bland köparna.

När det gäller Kina är det coronarestriktionerna som sätter käppar i hjulet. Till Ryssland är marknaden stängd sedan i mars, på grund av anfallskriget mot Ukraina.

– Ryssland har varit en stor aktör på marknaden som tidigare köpt mellan 25 och 30 procent av alla skinn som auktionerats ut, säger Gotthardt.

Säljer direkt till köparna

Istället för den traditionella decemberauktionen kommer Saga Furs att sälja skinn direkt till köpare under en tiodagars period. Det handlar om försäljning av mindre volymer.

– Det är en lång paus mellan september och mars. Därför vill vi säkerställa tillgången för de köpare som är i behov av skinn, säger Gotthardt.

I mars planerar Saga Furs genomföra pälsauktion i Vanda som vanligt. Förhoppningen är då att Kina ytterligare lättat på sina restriktioner.

– Vi planerar en live-auktion av räv-, sjubb- och minkskinn, och Kina är en väldigt stor köpare, säger Gotthardt.

Ett knepigt år att vänta

Markus Gotthardt säger att allt tyder på att det blir ett mycket knepigt år för de finländska pälsodlarna.

Steven Frostdahl som är informationschef på Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening säger för sin del att pälsodlarna i Österbotten redan haft en mycket jobbig höst.

– Farmerna kämpar med höjda priser på foder och el, och svaga kassaflöden, säger Frostdahl.

Markus Gotthardt tillägger att det är svårt att fortsätta producera när det inte finns en hälsosam marknad för skinn.

Det är ett långt avelsarbete som ligger till grund för pälsodlingen ute på farmerna. Ett arbete som nu delvis riskerar gå till spillo.

– Många pälsdjursodlare behåller sina avelsdjur för framtida produktion. Genom att bara ha dem kvar får man ner kostnaderna, säger Gotthardt.

Saga Furs väntar sig prishöjningar

I dagsläget har Saga Furs många skinn i lager och det har man också i Österbotten säger Gotthardt. Men situationen kan komma att ändra, om än inte under detta år eller nästa.

Kriget i Ukraina medför också att landet enbart exporterar 350 000 skinn i år. Innan kriget var antalet drygt två miljoner.

– Utan coronapandemin skulle det produceras färre skinn än marknaden efterfrågar. Därför kan prisen komma att gå upp rejält om några år, säger Gotthardt.