Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Var tionde finländare låter bli att köpa julklappar i år – de flesta har en budget mellan 50 och 200 euro

Julklappar i en bokhandel.
Bildtext Hintaopas förutspår att interaktiva leksaker, pussel, radioapparater och smart hemelektronik blir årets populäraste julklappar.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Prisjämförelsetjänsten Hintaopas har undersökt finländarnas julklappsplaner och konstaterar att 40 procent tänker använda mellan 50 och 200 euro på julklappar i år. En av tio tänker inte köpa några julklappar alls.

Den vanligaste summan som finländarna använder på julklappar i år är antingen 50–100 euro eller 101–200 euro. 11 procent av finländarna tänker inte köpa några julklappar alls i år, uppger Hintaopas i ett pressmeddelande.

Stora julklappsbudgetar var sällsynta bland de tillfrågade, endast 2 procent planerar att lägga 751–1 000 euro på gåvor.

Enligt Liisa Matinvesi-Bassett, landschef på Hintaopas, följer finländarnas julklappsbudgetar samma linje som förra året. Högre priser och inflation verkar inte ha haft någon nämnvärd inverkan.

Den vanligaste tiden för julklappsinköp är 1–2 månader i förväg, vilket 28 procent av de svarande följer, den näst vanligaste tiden är i början av december. En av tio köper sina presenter i sista minuten, 1–3 dagar före jul.

Hintaopas förutspår att interaktiva leksaker, pussel, radioapparater och smart hemelektronik blir årets populäraste julklappar.

25 december den billigaste dagen att shoppa

Hintaopas har också jämfört priserna under förra årets mellandagsrea med priserna den första november. Uppgifterna visar att den billigaste shoppingdagen var juldagen den 25 december då priserna var 3,22 procent lägre än i början av november.

Den mest hektiska dagen under fjolårets mellandagsrea var däremot den 27 december. Under mellandagsrean sjönk priset på 37 procent av produkterna, men priserna steg också på 33 procent av produkterna.

Enligt Matinvesi-Bassett når readagarna efter jul inte riktigt upp till Black Friday, då priserna i år föll med i snitt 4,72 procent. Men direkt efter Black Friday och Cyber ​​​​Monday är mellandagsrean årets bästa försäljningssäsong för konsumenter.