Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Observationer av magra älgar i Pargas – jägare vill utreda om djuren lider av sjukdom

Hirvisonnin isot sarvet.
Bildtext En del älgar som observerats i Pargas har sett magra ut, rapporterar den lokala jaktvårdsföreningen. Denna arkivbild är inte från Pargas.
Bild: Frank Sorge/ AOP

Pargas jaktvårdsförening väntar för tillfället på Livsmedelsverkets provsvar för en älgkalv som sköts tidigare i år. Jaktvårdsföreningens verksamhetsledare ser ändå ingen större orsak till oro.

Jägare i Pargas har gjort observationer av älgar som sett magra och sjuka ut. Verksamhetsledare Tomas Björkroth vid Pargas jaktvårdsförening säger att observationerna väckt diskussion om huruvida älgarna lider av en sjukdom.

– Det är klart att det finns ett intresse i jägarkåren och vid jaktvårdsföreningen att utreda det här.

Enligt Björkroth har observationer av magra älgar gjorts under våren och sommaren, men också under tidigare år. Några älgar har också hittats döda.

– Det har hittats ett par självdöda älgar, alltså älgar som hittats döda utan att man misstänkt en trafikskada eller annat sådant, säger Björkroth.

Inget onormalt

Prover från döda älgar har skickats till Livsmedelsverket för analys. I ett fall visade analysen att älgen hade parasiter och därför inte lämpade sig som människoföda, men det skedde inte i år utan tidigare.

– Under de senaste två åren har alltså en älg kasserats som oduglig som människoföda. För ett område av Pargas storlek är det inget onormalt i sig, säger Björkroth.

För tillfället väntar Pargas jaktvårdsförening på provsvar från Livsmedelsverket för en älgkalv som skjutits under den pågående älgjaktssäsongen. Enligt Björkroth var kalven mager och såg sjuk ut.

– Innan vi får svar från Livsmedelsverket ser jag ingen större orsak till oro.

Diskussion om artikeln