Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Energiindustrins enkät: Kärnkraften har snabbt fått fler anhängare

Stödet för kärnkraft som energikälla har ökat exceptionellt snabbt i Finland, visar en enkät som Finsk Energiindustri låtit göra.

Enligt enkäten bedömer 65 procent av finländarna att kärnkraft borde användas mer. I fjol var hälften av de tillfrågade för en ökning av kärnkraftens andel som energikälla.

Fler finländare än förr stöder också utökat bruk av förnybara energikällor såsom sol-, vind- och vattenkraft. Däremot anser fler än tidigare att användningen av naturgas borde minskas.

Tusen personer svarade på enkäten, felmarginalen är 3,2 procent åt vardera hållet.

Inrikes

Carl Haglund nomineras till Aktias styrelse

Den tidigare SFP-ordföranden Carl Haglund, nu vd för Veritas, föreslås bli ny styrelseledamot i Aktia Banks styrelse. Förslaget förs fram av Aktieägarnas nomineringskomitté. Även Ann Grevelius föreslås av kommittén bli ny styrelseledamot.

Haglund och Grevelius ersätter, ifall de väljs, Johan Hammarén och Olli-Petteri Lehtinen som har meddelat att de inte står till förfogande för omval.

De nuvarande ledamöterna Maria Jerhamre Engström, Harri Lauslahti, Sari Pohjonen, Johannes Schulman, Lasse Svens och Timo Vättö nomineras även för nästa mandatperiod.

Servicefacket Pam varslar om nya strejker

Servicefacket Pam har utfärdat ett tredje strejkvarsel.

Strejken inom handelssektorn kommer att utvidgas under vecka 7 och gäller vid 415 arbetsplatser, där det jobbar 26 000 personer.

Bland annat K-Citymarket, Prisma, Lidl, Tokmanni, Halpa-Halli och Veljekset Keskinen samt Keskos logistikterminaler i Tammerfors, Åbo, Kuopio och Uleåborg omfattas av strejken.

Strejken inleds den 16 februari och avslutas den 18 februari, om inte en överenskommelse nås innan det.

Pams styrelse har också beslutat om övertidsblockad och förbud mot att byta arbetspass från och med onsdag 1.2 i alla affärer inom handelssektorn.

Pam har tidigare varslat om strejk under vecka 6, och också om strejk vid lager under vecka 7.

Bränslepriserna steg i januari

Det genomsnittliga literpriset på diesel har stigit till 2,08 euro i januari. Ännu i december var snittpriset 1,98 euro, uppger Statistikcentralen.

Också bensinpriserna har stigit, men mindre än dieseln. Priset för 95-oktanig bensin var i snitt 1,91 euro i januari, jämfört med 1,87 euro i december.

Om man jämför med november har ändå både bensin och diesel blivit billigare. I december sjönk snittpriserna under två euro för första gången sedan Rysslands invasionskrig i Ukraina började.

Dyrast var bensin och dieseln i somras, enligt Statistikcentralens uppgifter. Då kostade bensinen i snitt 2,57 euro och dieseln 2,53 euro.

Källa: STT

HS-journalisterna missnöjda med domen som föll i fredags

De två journalisterna vid Helsingin Sanomat, Laura Halminen och Tuomo Pietiläinen, som dömdes för röjande av statshemlighet i fredags har nu anmält missnöje med domen.

Tidningen Helsingin Sanomats ägarbolag Sanoma Media Finland har gjort detsamma. Tingsrätten krävde att Sanoma skulle ta bort artikeln som domen handlar om från webben.

På måndagen anmälde åklagaren också missnöje med domen.

Källa: STT