Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: Hur blev den första julen efter skilsmässan?

Leende kvinna sitter i en soffa och ser på sin telefon, i bakgrunden en julgran
Bildtext En skilsmässa gör att varken vardag eller fest är sig lika igen, men just de stora familjehelgerna kan kännas extra kämpiga.
Bild: SYDA PRODUCTIONS

Julen nalkas och många vojar sig över julstressen. Klappar ska köpas, pepparkakor bakas, julmeny planeras. Men för den som nyligen skilt sig kan detta ståhej plötsligt kännas främmande.

Hur ska man fira jul efter en skilsmässa? I synnerhet om du har barn och de ska fira med den andra föräldern den här gången?

Det här hände Sanna, som skriver:

Det kändes så konstigt. I över tio år hade jag varit den som ordnade en storslagen jul för tjocka släkten. Sedan kom skilsmässan och den första julen då barnen skulle vara hos sin pappa. Jag reste då hem till mina föräldrar och vi firade julafton på tremanhand. Det kändes som att jag rest tillbaka i tiden och var en sur tonåring igen. Jag slapp förstås vara ensam, men saknade barnen så otroligt mycket

― Sanna, 41

En skilsmässa gör att varken vardag eller fest är sig lika igen, men just de stora familjehelgerna kan kännas extra kämpiga.

Att familjen splittrats blir med ens så tydligt när inte mommo, fammo och kusinerna från bägge sidorna dundrar in i tamburen. Eller när man inte kan tvinga någon annan än sig själv att titta på Julfreden från Åbo, fast det är ett tråkigt program.

Och med tiden brukar det bli bra ändå. Familjejulen kanske byter skepnad så småningom. Och singeljulen behöver inte alls vara så dum när såren läkt. Du kanske firar med vänner i stället, eller bara struntar i julen och reser bort?

Nu riktar vi oss till dig som skilt dig – hur blev julen efter separationen?

Var den kämpig och sorglig eller helt okej?

Hur löste ni det praktiskt? Valde till exempel du och exet att fira tillsammans för barnens skull? Eller fick barnen fira julafton flera gånger, men båda delarna av släkten?

Började du genast etablera nya, egna jultraditioner? Reste du bort? Försökte du göra det bästa av situationen eller var du mest ledsen?

Har du något råd att ge dem som står inför sin första jul efter separationen?

Du är alltid anonym när du skriver till Norrena & Frantz, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Hur blev julen efter skilsmässan?