Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasaborna har tagit elsparkcyklarna till sig: ”Vasa är en liten storstad där allt finns nära till hands”

Flera elsparkcyklar
Bild: Ellen Ijäs / Yle

För två år sen introducerades de första elsparkcyklarna i Vasa och i våras kom en till aktör in på marknaden.

Företaget Voi tog fram sina elsparkcyklar i början av maj och plockade in dem i slutet av oktober när vädret blev ostadigare och kallare.

Verksamhetschef Max Thelen på Voi är nöjd med företagets första elsparkcykel säsong i Vasa.

– Vasa är helt tydligt en liten storstad där allt finns nära till hands och man kan ha stor nytta av elsparkcyklar, säger Thelen.

Märks att Vasa är en studiestad

Tommi Mäki är den som ansvarar för Tiers verksamhet i Österbotten och han är nöjd med säsongen och säger att de registrerade fler resor i år än tidigare somrar och en nyhet för Tier var den här sommaren elcyklarna.

– Den typiska resan med en elsparkcykel är mellan 500 meter och 1,5 kilometer, medan man med en elcykel åker längre, flera kilometer, och också kundgruppen har vuxit med elcyklarna, säger Mäki.

Thelen berättar att Vasaborna snabbt började använda deras elsparkcyklar och han anser att efterfrågan var bra.

– Det som också var mycket intressant att se var att eftersom Vasa är en studiestad så ser man att åk trenderna varade långt in till slutet av säsongen. Ofta brukar vi se en minskning i slutet av sommaren, men sen när de studerande kommer till Vasa så märker man att åkandet upprätthålls, säger Thelen.

Mustapaitainen mies, Voin operatiivinen johtaja Max Thelen nojaa punaiseen potkulautaan ja hymyilee kuvaajalle. Taustalla tori, jossa muitakin ihmisiä.
Bildtext Max Thelen berättar att de ibland får hämta elsparkcyklar från taket på busskurer.
Bild: Anne Marjaana Savin / Yle

Enligt Thelen har elsparkcyklarna väckt en del känslor hos Vasaborna. Han säger att deras elsparkcyklar har fått en del klagomål, men inte mer än i andra städer. Enligt Thelen brukar klagomålen minska när folk har vant sig vid elsparkcyklarna och lärt sig använda dem.

– Överlag skulle jag säga att det är samma med all ny teknologi, alla kommer inte att tycka om det. Vi är en relativt ny bransch. Våra första elsparkcyklar kom till Helsingfors år 2019 och senare i andra städer. Vi ser i andra städer där elcyklarna har funnits längre att när folk blir vanare så minskar aggressionen mot dem, säger Thelen.

Åk- och parkeringskulturen blir bättre med tiden

Enligt Thelen lär sig också kunderna att använda elsparkcyklarna och parkera dem på ett mer ansvarsfullt sätt.

– Vårt löfte är ju egentligen att du kan åka och lämna elsparkcykeln var som helst. Då finns det alltid de som vi kallar för ”bad apples” (dåliga äpplen) som vill prova hur det är att lämna den var som helst. Sen märker man att med tiden lär sig folk att lär sig bete sig bättre, säger Thelen.

Som exempel på var som helst berättar Thelen om att de har fått hämta elsparkcyklar till exempel från taket på busskurer.

– Det är roligt första veckorna, men sen ser man inte längre elsparkcyklarna som en ny sak som man ska prova gränserna med utan det blir en integrerad del av transport i städerna, säger Thelen.

Mies seisoo hallissa takanaan sähköpotkulautoja.
Bildtext Tommi Mäki i garaget där elsparkcyklarna förvaras över vintern.
Bild: Juuso Kääriäinen / Yle

Tommi Mäki säger att han tycker att österbottningarna är bra på att parkera elsparkcyklarna och elcyklarna.

– Alla använder en sådan funktion i appen att man måste ta en bild när man parkerat. Om man har många bilder på felparkeringar på sitt konto är det möjligt att personen får någon form av körförbud eller annan sanktion, säger Mäki.

Tier har ungefär 800 elsparkcyklar och 200 elcyklar i Vasa. Det har gjorts över 400 000 Tierresor av över 30 000 kunder i Vasa under 2022.

Enligt Thelen har Voi flera hundra elsparkcyklar i Vasa och det har gjorts mellan 500 och 1000 resor per dag.

Nästa säsong ännu oklar

Om Voi kommer att stanna i Vasa är ännu inte bestämt.

– Nu har vi avslutat säsongen i alla städer, den här veckan har vi samlat in de sista elsparkcyklarna i Åbo. Nu börjar vi se på den här säsongen och gör våra beslut under vintern om vad vi gör nästa år, säger Thelen.

Det finns också ett annat företag som hyr ut både elsparkcyklar och elcyklar i Vasa. Trots upprepade försök har Yle Österbotten inte fått någon intervju med representanter från det företaget. Deras sparkcyklar har man kunnat använda ända sen i onsdags då de stängde sin app och plockade bort sina elsparkcyklar.

Diskussion om artikeln