Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Annika Saarikko efter historiskt usla stödsiffror: ”Det är brutal läsning men jag är övertygad om att Finland behöver Centern”

Närbild av finansminister Annika Saarikko med runda glasögonbågar och svart skjorta.
Bildtext Partiledare Saarikko medger att väljarna övergett Centern.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Vi har svåra veckor av regeringssamarbete bakom oss. Vi har tvingats att vara hårda för att försvara våra egna värderingar, konstaterar Saarikko.

Enligt Saarikko är det ett fastslaget faktum att Centern tappat många finländares förtroende, ett budskap som synts på väljarenkäter redan under en längre tid. Dagens siffror är brutal läsning, skriver Saarikko på Facebook.

Yles nyaste partimätning bjuder på nya katastrofsiffror för Centern. Partiet får nu ett väljarstöd på bara 9,0 procent.

Centern varken önskar konflikter eller njuter av dem, inte heller tror vi att vi gynnas av dem. Den negativa publiciteten är det pris som partiet tvingas betala för att försvara sina åsikter, skriver Saarikko.

Saarikko inbjuder i samma inlägg samtliga kandidater i riksdagsvalet och centerdistriktens ledning runt om i Finland till distansmöte i dag för att få höra om stämningar på fältet och berätta om partiets arbetsplan.

Professor Åsa von Schoultz beskriver gallupresultatet som en bottennotering i Centerns historia.

– Centern är väldigt illa ute, konstaterar hon.

professor Åsa von Schoultz porträtt utomhus på vintern vid statsvetenskapliga fakulteten med gula byggnader oskarpt i bakgrunden.

Åsa von Schoultz anser att Centern ligger väldigt illa till: "Väljarna uppskattar inte politiskt spel"

Centerns väljarstöd har rasat till historiska 9 procent i Yles senaste partimätning. Professor Åsa von Schoultz vid Helsingfors universitet bedömer att partiet misslyckats i sitt försök att vinna tillbaka väljarnas förtroende.

”Vi ger inte upp, Centern kan inte krossas”

Partiordförande Saarikko uppger att Centern nu fokuserar på två saker: att sköta om finländarnas och hela Finlands angelägenheter efter bästa förmåga och att under de kommande månaderna erbjuda Centerns alternativ för de kommande åren.

Med det avser Saarikko det kommande riksdagsvalet, att det är tid för viktiga samhälleliga diskussioner.

Trots att det just nu känns som att det utdelas slag från alla håll mot Centern ger vi inte upp. Centern krossas inte. Nu mäts vår uthållighet, skriver Saarikko.