Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brasilien ute efter nytt styrkebesked, Mbappé kan vara för mycket för England och Ronaldo ska fortsättningsvis vara petad – experten listar snackisarna inför kvartsfinalerna

Neymar, Kylian Mbappé och Cristiano Ronaldo.
Bildtext Neymar och Kylian Mbappé kan bli VM:s stora stjärnor, Cristiano Ronaldo kan ha gjort sitt i startelvan för turneringen.
Bild: All Over Press

Åtta lag är kvar om budet – och frågar man Yle Sportens expertkommentator finns det en klar favorit i varje kvartsfinal. Men mycket hänger på om världsstjärnorna levererar och vem som startar på planen och vem på bänken.

VM-kvartsfinalerna kör igång på fredag. Inför de avgörande åtta matcherna bad vi expertkommentator Jani Lyyski säga sitt om utgångsläget, förhandsfavoriten och den avgörande faktorn i varje kvartsfinal.

Kroatien–Brasilien: ”Blir en väldigt tuff utmaning för kroaterna”

9.12 kl. 17.00, sänds av Yle

Brasilien: Åttondelsfinalen var ett styrkebesked utan dess like. Jag vill inte svära men jävlar vad bra de var. Brasilien har varit oerhört imponerande hela turneringen. Jag håller dem som stor favorit särskilt efter segern över Sydkorea.

Brasilien spelade ut Sydkorea – se målen! - Spela upp på Arenan

Kroatien: De har ju ett bra lag, det är inte fråga om det. Framför allt Luka Modric på mittfältet är svår att tampas med. Som lag spelar de på ett imponerande sätt och det finns kvalitet där. Men jag har svårt att se att de skulle kunna stoppa Brasilien. Dessutom har de 120 minuter i benen.

Nederländerna–Argentina: ”Det kommer att bli jämnare än många tror”

9.12 kl. 21.00, sänds av MTV

Nederländerna: Det som är bra med dem är att de har en världsspelare i varje lagdel. Virgil van Dijk har efter en taskig start på säsongen kommit upp till den världsnivå vi är vana vid, Frenkie de Jong har gjort en bra turnering på mittfältet och Memphis Depay har kommit igång och ger dem en spets.

Det är också ett lag som verkligen vuxit in i turneringen. Det här blir ingen lätt uppgift för Argentina. Men, de saknar den där ena stora världsstjärnan offensivt.

Här för Messi Argentina i ledning - Spela upp på Arenan

Argentina: De har inte imponerat – långt därifrån. Men de har en spelare, Lionel Messi, som lyft dem och tagit dem så här långt. Utan honom hade de knappast gått vidare från gruppen. Det kommer att bli jämnare än många tror men eftersom Argentina har en Messi i storform och han tar dem vidare.

Marocko–Portugal: ”Helt rätt att Cristiano Ronaldo är bänkad”

10.12 kl. 17.00, sänds av Yle

Marocko: De har imponerat på mig mest med sin defensiva fotboll och sin förmåga att ställa om till anfall. De är faktiskt ganska skickliga på att hitta små ytor då de tar sig ur försvaret. Det får de förbereda sig på att göra också mot Portugal.

De måste fortsätta spela på samma nivå som de gjort så här långt för att ha någon som helst chans.

Portugal: Goncalo Ramos – där har vi en ersättare som heter duga. Han visade att Portugal helt som Manchester United klarade sig bättre utan Cristiano Ronaldo. Framför allt Bruno Fernandes spelade bättre. Han är inte heller ensam om det. Många andra stiger fram då Ronaldo inte är på plan.

Se Portugals målkalas i VM-åttondelen – doldisen Gonçalo Ramos gjorde hattrick! - Spela upp på Arenan

Det kan bli helt avgörande om Ronaldo startar i kvarten eller inte. Stjärnor som han har en sådan otrolig dragningskraft på planen och tar samtidigt bort av andra spelares styrkor. Det är nåt man som tränare kan leva med om han levererar offensivt, men nu gör han inte det. Det är helt rätt att han är bänkad.

Men oavsett är Portugal förhandsfavorit. Så bra var de mot Schweiz, även om motståndet var blekt. De ska nog fixa segern den här gången också.

England–Frankrike: ”Mbappé behöver bara några luckor för att avgöra”

10.12 kl. 21.00, sänds av Yle

England: De är namnstarka, men saknar den där riktigt stora stjärnan. Det ska ändå sägas att de har alla chanser att spela bort Kylian Mbappé. Det här är inte ett England som spelar på ett ”engelskt” sätt. De varierar både i försvarsformationen och tempot.

Om de drar sig hemåt – långt ner på egen planhalva – så täcker man upp mycket ytor och gör livet surt för en löpstark spelare som han ändå är. Men ...

Kylian Mbappé bjöd på ny målshow i VM - gjorde två mål mot Polen! - Spela upp på Arenan

Frankrike: Mbappé behöver inte värst många luckor per match. Han har visat att han tar vara på sina chanser i den här turneringen. Då är det snabbt tack och god natt, England. Så även om mitt hjärta säger England så säger min hjärna att det är Frankrike som går vidare.

Utöver Mbappé så är det ändå två väldigt jämnstarka lag som möts. Det kommer att bli jämnt.

Så enligt Jani Lyyski är det Brasilien–Argentina och Portugal–Frankrike i semifinal, vem går till final?

Det är Brasilien och Franrike som jag ser att kommer spela VM-final 2022. Det är vad jag tror.

Diskussion om artikeln