Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Här är Vegas vinterpratare 2022

Ett vintrigt landskap med fem polaroidbilder på Vegas vinterpratare år 2022. Från vänster har vi Julia Ståhle, Antti Kuronen, Sofia Westerholm, Hannah Norrena och Nasse Stenfors.
Bildtext Vegas vinterpratare är tillbaka! Veckan mellan jul och nyår bjuder på en berättelse varje dag. Programmen publiceras på Yle Arenan och hörs i Yle Vega.
Bild: Parad Media, Laura Riihelä, grafik: Yle/Clas Christiansen

Att övervinna anorexi och ortorexi, rockstjärnetillvaron och livet efteråt, om att bli mamma och änka vid 22, om livet i det krigsdrabbade Ukraina och om att flytta för att hitta sinnesro. Bland annat det får du höra av Vegas vinterpratare.

Varför blir ätstörningar extra tydliga vid högtiderna och hur påverkade pandemin dem som lider av anorexi? Hur slingrar vägen från internationell rockstjärna vid 20 till ett fast jobb, prostatacancer och småbarnspappalivet vid 60? Är livet rättvist och vad ska man absolut inte säga till någon som sörjer? Hur ser det ut bakom kulisserna i krigsdrabbade Ukraina? När livet blir kaotiskt - packa väskorna och flytta hem till Österbotten!

Årets vinterpratare

Må 26.12 Sofia Westerholm, journalist

Om hur anorexin nästan tog hennes liv och hur hon lyckades bli frisk.

Sofia Westerholm ler mot kameran. I bakgrunden syns ett vintrigt landskap.
Bild: Parad Media, Laura Riihelä, grafik: Yle/Clas Christiansen

Sofia Westerholm insjuknade i anorexi och ortorexi under tonåren. Ätstörningarna höll på att bli hennes död innan vändningen äntligen kom. Hon berättar varför just hon blev sjuk och hur hon blev frisk. Vem som helst kan insjukna i ätstörningar, men det går också att bli frisk.

Tis 27.12 Jan “Nasty Suicide” Stenfors, musiker och läkemedelsexpert

Om vägen från internationell rockstjärna vid 20 till ett fast jobb i medicinbranschen, prostatacancer och småbarnspappa vid 60.

Jan "Nasty Suicide" Stenfors ser in i kameran. I bakgrunden syns ett vintrigt landskap.
Bild: Parad Media, Laura Riihelä, grafik: Yle/Clas Christiansen

Jan “Nasty Suicide” Stenfors blev internationell rockstjärna vid 20. Efter att glamrockbandet Hanoi Rocks splittrades bodde han bland annat i Japan en tid, innan han återvände hem till skolbänken och studielivet. Han säger att hans trygga barndom räddade honom. Han pratar om tiden som rockstjärna, om sin prostatacancer och om att bli småbarnspappa vid 60.

Ons 28.12 Julia Ståhle, SU:s ordförande

Om hur hon miste sin man och blev ensamstående mamma som 22-åring

Julia Ståhle ser in i kameran. I bakgrunden syns ett vintrigt landskap.
Bild: Parad Media, Laura Riihelä, grafik: Yle/Clas Christiansen

Julia Ståhle blev änka och ensamstående mamma, då hennes man dog i cancer. Hon berättar hur hon hanterade den bottenlösa sorgen, men också om hur hon småningom kunnat gå vidare, trots allt. Hennes erfarenheter av sjukdom och död har gjort att hon vill jobba med att göra vårt orättvisa liv så rättvist som möjligt.

Tors 29.12 Antti Kuronen, utrikesreporter på plats i Ukraina

Om hur han upplevt kriget på plats i det krigsdrabbade Ukraina.

Antti Kuronen ser in i kameran. I bakgrunden syns ett vintrigt landskap.
Bild: Parad Media, Laura Riihelä, grafik: Yle/Clas Christiansen

Antti Kuronen har sett ukrainarnas kamp för att bryta sig loss från Ryssland sedan folkresningen på Majdan och kriget i östra Ukraina 2014. Hur känns det att med egna ögon se Rysslands brutala anfall i Ukraina? Vad tänker ukrainarna mitt i sin försvarskamp? Och hur hanterar Antti själv allt han ser och upplever?

Fre 30.12 Hannah Norrena, programledare och hemflyttare

Om att lämna sitt gamla liv i storstaden och flytta tillbaka hem när livet blir alltför kaotiskt.

Hannah Norrena ler mot kameran. I bakgrunden syns ett vintrigt landskap.
Bild: Parad Media, Laura Riihelä, grafik: Yle/Clas Christiansen

Hannah Norrena kämpade länge med att få vardagspusslet att gå ihop. Till sist lämnade hon höghuslägenheten i Esbo och flyttade hem till barndomens Vasa. Hon berättar om hur hon länge hade drömmar om att erövra den stora världen, drömmar som aldrig riktigt lyckades. Hon talar om röja och göra plats i sitt liv, så att det blir lättare att leva.

Vegas vinterpratare 2021 finns fortfarande på Yle Arenan i ett par veckor.

Vegas vinterpratare är en fortsättning på Yle Vegas genom tiderna mest lyssnade programserie Vegas sommarpratare och lanserades år 2019.

Vegas vinterpratare sänds i Yle Vega mellan jul och nyår 26.12–30.12.2022 kl. 10.03 och 18.03. Programmen publiceras på Yle Arenan tidigt på morgonen samma dag de sänds. Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Vinterpraten produceras för Svenska Yle av Parad Media. Thomas Lundin är redaktör, Jessica Jensen producent. För ljuddesignen står Robert Wahlman.

Mer om ämnet på Yle Arenan