Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

I sommar lyfter Stockholmsflyget igen från Vasa: ”Vi vet att linjen är väldigt efterlängtad”

Ett SAS-plan vid Vasa flygplats.
Bildtext Vasaregionens resenärer har fått vänta länge på att flygförbindelsen till Stockholm ska komma igång igen. Nu meddelar SAS att det blir av i sommar.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi.

Från slutet av juni månad går det åter att flyga direkt från Vasa till Stockholm, meddelar flygbolaget SAS. Linjen är starkt efterfrågad, uppger man på Vasek.

Efter drygt två år utan flygförbindelse mellan Vasa och Stockholm skriver flygbolaget SAS på torsdagen i ett pressmeddelande att man återupptar trafken nästa år.

– Det är många som har hoppats på en nyöppning, både företagsresenärer och fritidsresenärer. Och nu har vi fått bekräftat att SAS öppnar linjen igen, uppger Peter Källberg som är projektchef med ansvar för utvecklingen av flygförbindelser på Vasek, eller Vasaregionens Utveckling Ab.

Flygningarna inleds i slutet av juni, vilket Källberg medger att är senare än man hoppats på.

– Vi hade hoppats på en uppstart tidigare under våren men orsaken till beslutet är att SAS fortfarande har kapacitetsbrist och därtill ska bolaget genomgå en omorganisering som gör sitt till.

Hundra procent säkert

Källberg säger för sin del av det goda i nyheten överväger.

– Det är goda nyheter att SAS äntligen kan bekräfta till hundra procent att de verkligen kommer att starta upp den här linjen.

Under den drygt två år långa period som flygförbindelsen stått stilla har SAS under ett flertal repriser sett ut att vara på väg tillbaka. Bolaget har då testat marknaden genom att ha resor till salu i sitt bokningssystem, resor som sedan tagits bort. Samtidigt har det då aldrig kommit någon information direkt från bolaget om att trafiken faktiskt skulle vara på väg att återupptas.

Man i kavaj och skjorta på Vasa torg.
Bildtext Projektchef Peter Källberg är nöjd över att förhandlingarna med SAS gett resultat och att det snart igen finns ett direktflyg från Vasa till Stockholm.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Det här sättet att sälja resor som sedan inte blir av har fått mycket kritik berättar Peter Källberg.

– Och den kritiken har vi fört vidare och sagt det här får ni sluta med, att nästa gång ni lägger in flyg i systemen så ska det faktiskt vara hundra procent säkert att ni börjar flyga. Och nu har vi fått lovat att det verkligen är hundra procent säkert.

Fem dagar i veckan kan bli mer senare

Till en början blir det fem turer per vecka mellan Vasa och Stockholm. Att det inte genast är fler beror enligt Källberg igen på den kapacitetsbrist som SAS dras med, samt den omstrukturering av verksamheten som bolaget ska genomföra.

Men enligt Källberg har SAS signalerat att det finns alla möjligheter att linjen utvecklas ytterligare då det är dags att för vintersäsongen 2023-24.

– Så då får vi hoppas att vi får mera flyg. Men det här förutsätter förstås också att man använder de här flygen. Det är ju så i dagens värld med flygen att används de inte så tas de bort, så vi får ju hoppas att folk hittar till den här linjen.

Enligt Källberg borde linjen ha alla förutsättningar att lyckas. Tidigare i höstas genomförde Vasek tillsammans med Österbottens handelskammare en undersökning där man fick fram att efterfrågan på förbindelsen just till Stockholm är stor bland regionens företagsresenärer.

– Vi vet att linjen är väldigt efterlängtad, och inte bara från företagshåll. Vi vet också att det här fritidsresandet mellan Vasa och Stockholm och Sverige överlag är stort, det är fråga om släkt och vänner som reser fram och tillbaka. Vi har ju en region som traditionellt har varit väldigt inriktad på att resa till Stockholm och via Stockholm.