Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Norrena & Frantz: ”Han pikade mina matvanor konstant, fast jag åt mångsidigt och tränade fyra gånger i veckan!”

Man tittar leende på en kvinna som håller upp en bit mat
Bildtext Nämen ska du nu faktiskt ta ännu ett kex? Du åt ju redan ett!
Bild: Angel Nieto

Ta betäckning! Om några veckor är det dags igen! Gymen kommer att tuta ut specialerbjudanden för dig som vill komma i form.

Veckotidningar kommer tjoa om matiga sallader och läckra smoothies som kontrast till den feta julmaten.

Dina vänner kommer att förkunna att det är nu det ska ske. Beachkroppen 2023 kommer att slå alla med häpnad, vänta bara.

Och jovars, det är ju bra att prioritera sin hälsa. Motion och näringsrik mat är viktigt. Det har väl ingen missat.

Men hur ska man ta hälsodiskussionen med sin egen partner, ifall man inte rakt ut vill säga ”Älskling, du har blivit en tjockis” som i den hemska reality-serien som sändes för några år sedan.

Ska man undvika ämnet helt?

Vara brutalt ärlig?

Hetsa? Peppa?

I veckans podd konstaterar vi att det nog ska gå att ta upp sin partners levnadsvanor utan att vara dissig eller elak. Men det gäller att ta det varsamt och fokusera på rätt saker.

Här några råd som vi samlat ihop baserat på veckans brevskörd:

  • Kritisera aldrig din partners vikt eller utseende. Om du är genuint bekymrad över hens skadliga levnadsvanor kan du försöka ta upp det på ett vänligt sätt, utan att skuldbelägga.

  • Försök mötas i mitten. Soffpotatisen kan väl krångla sig upp och hänga med på en promenad ibland, hurtbullen kan med gott samvete unna sig lite chips och godis en dag i veckan. Acceptera och respektera olikheterna.

  • Var solidarisk! Om partnern försöker äta hälsosammare behöver du inte frossa i pizza och öl på hemmaplan.

    Mera funderingar blir det förstås i veckans poddavsnitt. Här publicerar vi några av veckans brev

Norrena & Frantz

Spela upp

Kritik från partnern drar ner på självkänslan

Har levt med en partner som konstant lade in små pikar om vad jag åt (mängd, matval), trots att jag åt mångsidigt och tränade fyra gånger i veckan.

Det drog ner otroligt på min självkänsla, även om felet ju låg hos partnerns problematiska tankesätt kring mat och kroppsideal.

Är man genuint orolig för att partnern skadar sig själv genom sina livsstilsval tycker jag det är okej att fråga om partnern mår bra. Men tonfall och hur man närmar sig situationen är nog a och o.

Kritiserad, 27

Kvinna i bakgrunden skriker åt man som äter pizza och dricker öl
Bildtext Vad sa du? Salladslunch? Var int tassig.

Han vägrade vara flexibel

Jag var den hurtiga som älskade att gymma, ta långa promenader eller fara på löpturer. Jag fick konstant höra en massa gnäll över att jag prioriterade de sakerna framför att sitta hemma i tv-soffan med honom.

Det som störde mig mest var att han aldrig gjorde någon uppoffring eller ens ville testa att komma med mig någon gång, inte ens på en promenad.

Det blev ohållbart i längden, jag anpassade mig enligt hans intressen men fick ingenting i gengäld.

Numera singel 20

Man och kvinna joggar på åker
Bildtext Hepp hepp! Spring nu Kerstin, du får ett glas riesling när vi kommer hem!
Bild: GABBY BALDROCCO

Gemensamma hälsomål är bra – men strunta i att tala om vikt

Jag tror inte på att tvinga någon till att göra saker de inte vill göra, däremot kan man inspirera varandra till att ta hand om sin hälsa.

Och jo, jag tycker att man ska kunna säga till om man är orolig. Jag brukar passa på att utnyttja tillfällen när personen själv för det på tal.

Om min sambo kommenterar att han gått upp i vikt efter julen så säger jag: Jaa, vi har kanske unnat oss lite väl mycket den senaste tiden, men nu satsar vi på att äta extra hälsosamt, lämnar bort bullarna till fikat och kommer överens om att det är EN godisdag i veckan fram till påsk.

Om man gör det till ett gemensamt projekt är det mycket lättare än om bara den ena parten tvingas ändra sin livsstil.

Dessutom brukar det vara lättare att föra saken på tal om man ser det från ett hälsoperspektiv, och lämnar vikten utanför ekvationen.

Kvinna 39