Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionen kräver krafttag mot gängkriminaliteten – ”Finland är redan inne på Sveriges väg”

Uppdaterad 08.12.2022 12:50.
Riikka Purra 20. syyskuuta 2022 Eduskuntatalolla.
Bildtext Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra tycker att regeringen misslyckats i sin invandrings- och integrationspolitik.
Bild: Silja Viitala / Yle

Alla oppositionspartier ställde sig bakom Sannfinländarnas interpellation som kräver att regeringen går in för en strängare invandringspolitik för att stoppa gängkriminaliteten.

Sannfinländarna, Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse nu lämnade i dag in en interpellation om att bekämpa ungdoms- och gatugängsbrottslighet.

Oppositionen betonar att speciellt unga med invandrarbakgrund är överrepresenterade när det kommer till gängkriminalitet och vill att regeringen skärper invandringspolitiken och kriminalpolitiken.

Bland annat vill man göra 14-åringar straffrättsligt ansvariga och skärpa straffen för skjutvapenbrott. Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra talade om en ”gangsta-mentalitet” som spridit sig i Finland.

Under det senaste året har våld-, stöld- och gängkriminaliteten ökat markant, speciellt i huvudstadsregionen, men också andra stora städer som Åbo och Tammerfors, skriver Sannfinländarna i ett pressmeddelande.

Särskilt Sverige lyfts upp som varnande exempel på hur gängkriminaliteten kan sprida sig i samhället.

”Finland är redan inne på Sveriges väg. Sverige har mest dödligt vapenvåld i hela Europa. Man har inte lärt sig någonting av de varnande exemplen, även om Sannfinländarna har talat om ämnet i åratal”, säger Sannfinländarnas gruppordförande Ville Tavio.

Det här blir höstens femte interpellation och sammanlagt har oppositionen lämnat in sexton interpellationer under nuvarande regeringsperiod.