Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Film: Piggy – mobbad tonåring får oväntad hämnd från farligt håll

Sara (Laura Galán) står blodig mitt på vägen och ser rakt in i kameran.
Bildtext Saker och ting är inte alltid så som det kanske ser ut, Sara (Laura Galán).
Bild: ELÄVÄN KUVAN KESKUS ELKE RY

Det är både gripande och gruvligt att följa tonårsflickan Sara. Hon blir grymt mobbad men är det så här man vill bli av med sina plågoandar?

En spansk skräckfilm med drag åt thriller och slasher hållet, så kunde man beskriva Piggy (Cerdita på spanska). En skildring om mobbning och hämnd men en film som också kunde gå ännu djupare in på det som gör ont.

Sara (Laura Galán) är en blyg tonårsflicka som vi för det mesta hittar bakom disken i föräldrarnas köttaffär.

Och vi förstår snabbt varför hon gömmer sig där, de jämnåriga i den lilla staden är grymma och totalt hänsynslösa mot Sara på grund av hennes övervikt. Glåporden haglar så fort hon rör sig ute och när Sara går in på nätet fortsätter trakasseriet där.

Hemma är det heller inte så lätt med mamma Asun (Carmen Machi) som mest klagar och klankar på Sara.

Men den verkliga mardrömmen börjar en het sommardag då Sara smyger iväg till den lokala poolen. De elaka flickorna dyker förstås upp och trakasserierna når helt nya nivåer medan en mystisk man iakttar det hela utan att ingripa.

Sara (Laura Galán) sitter ensam vid en poolkant och ser ledsen ut, i bakgrunden syns tre flickor på en bro och i vattnet ser man huvudet på en man.
Bildtext Det är här filmen börjar bli riktigt hemsk. Sara (Laura Galán), den mystiske mannen och de mobbande flickorna.
Bild: ELÄVÄN KUVAN KESKUS ELKE RY

Flickorna tar till sist Saras kläder och försvinner. Förtvivlad och livrädd springer Sara hemåt och blir ännu trakasserad av ett gäng unga killar som kommer körande.

Vettskrämd rusar Sara in på en liten sidoväg och då ser hon plötsligt hur flickorna som just hånat och mobbat henne har blivit brutalt slagna och nu blir bortförda i en skåpbil.

Sara ser mannen som är på väg att kidnappa flickorna och mannen stirrar tillbaka på Sara. Det är samma man som en stund tidigare bevittnat mobbningen vid poolen.

Under den korta stund som de två stirrar på varandra uppstår en tyst överenskommelse, mannen slänger ut en handduk åt Sara att skyla sig med och Sara går hem och berättar inte för någon vad hon just sett.

Tillskruvat och intressant men kunde vara mer

Filmen har en intressant uppställning, vi lider med Sara då hon mobbas men förtjänar mobbarna att bli ivägkörda av den mystiska mannen?

Vi förstår att Sara tiger av rädsla men hur länge är det vettigt att hålla tyst?

Det hela blir ännu mer tillskruvat då det visar sig att den mystiske mannen inte bara kidnappar utan också brutalt mördar folk.

Men samtidigt är den här stumma mördarmannen också den enda som visar Sara omtanke.

Mördarmannen (Richard Holmes) och Sara (Laura Galán) sitter mittemot varandra i ett öde hus mitt i natten, mannen håller  en kniv i handen och stirrar på Sara.
Bildtext Det behövs inga ord då Sara (Laura Galán) och mördarmannen plötsligt möts i skogen.
Bild: ELÄVÄN KUVAN KESKUS ELKE RY

Och när Sara för en gångs skull blir sedd och möter någon som verkar bry sig blir hon förälskad.

Det finns alltså många intressanta teman i filmen, mobbning, ansträngd mor-dotter relation, ung flicka på väg mot vuxenlivet och en spirande sexualitet. Ändå känns det som om filmen inte helt förstår den potential som finns i berättelsen.

Här finns en tillskruvad och intressant handling och därför känns det tyvärr lite som en besvikelse då det hela ändå avslutas på ett lite mjäkigt sätt.

Närbild på en ledsen Sara (Laura Galán) som sitter vid köksbordet.
Bildtext Ingen verkar bry sig om Sara (Laura Galán). Ingen verkar vilja förstå vad hon går igenom.
Bild: ELÄVÄN KUVAN KESKUS ELKE RY

Filmen visar att mobbning är fel men här hade också funnits möjligheter att mer gå in på skönhetsideal, fat shaming och vad det gör med människor.

Piggy är Carlota Peredas långfilmsdebut som regissör och manusförfattare och den är baserad på en av hennes kortfilmer.

Filmen får plus för att man skildrar våld mot flickor och kvinnor utan att det direkt behöver visas i närbild.

Vi hör ljuden och vi ser blodet mer behövs inte för att vi själva skall kunna skapa bilderna i huvudet. Filmen har också 16-års åldersgräns vilket säger en del om stämningen filmen bygger upp utan att direkt visa våldet.