Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Försvarsminister Kaikkonen om Natosamtal i Turkiet: ”Åtminstone gick processen inte bakåt”

Uppdaterad 08.12.2022 15:48.
Antti Kaikkonen i Turkiet.
Bildtext Turkiets försvarsminister Hulusi Akar och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen vid det turkiska försvarsministeriet i Ankara den 8 december 2022.
Bild: Lehtikuva

Det var bekanta teman som diskuterades när försvarsminister Antti Kaikkonen besökte Ankara i två dagar. Diskussionerna beskrivs som konstruktiva, men fortfarande är det öppet när Turkiet kan tänkas godkänna Finlands Natoansökan.

Kaikkonen träffade sin turkiska kollega Hulusi Akar för samtal kring Finlands Natoansökan under ett två dagars besök i Turkiets huvudstad Ankara.

Kaikkonen beskriver mötet som bra och konstruktivt på en presskonferens efter mötet, men säger att han inte kan gå in på några detaljer. Det var inga överraskningar i fråga om vilka ämnen som diskuterades, menar han.

Ingen tidtabell, bekanta frågor diskuterades

Kaikkonen säger sig ha framfört Finlands önskan om att Natoansökningen behandlas snabbt så att både Finland och Sverige kunde inleda samarbetet som fullvärdiga Natoländer så fort som möjligt.

Turkiet kom ändå inte med någon tidtabell för när man kunde tänkas ratificera Finland och Sveriges ansökningar.

– Men åtminstone gick processen inte bakåt, säger Kaikkonen.

Under mötet diskuterades en rad frågor, där Turkiet åter upprepade kravet på konkreta åtgärder från finskt och svenskt håll i fråga om terrorismförebyggande arbete.

Finland tar Turkiets oro på allvar, underströk Kaikkonen.

Också säkerhetsläget i allmänhet och kriget i Ukraina diskuterades under mötet.

Finns inget kategoriskt exportförbud

Kaikkonen påpekade att Finland inte har något kategoriskt exportförbud till Turkiet, trots turkiska kommentarer om det tidigare i veckan. Det var utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu som meddelade att Finland måste häva vapenembargot

– I samförståndsavtalet som slöts i Madrid konstateras det att det inte finns något förbud. Vi avgör från fall till fall.

Finland har alltså inte formellt fattat beslut om ett vapenembargo, men när Turkiet invaderade norra Syrien år 2019 meddelade försvarsminister Kaikkonen att man inte längre förnyar exporttillstånden. Det satte i praktiken stopp för vapenexporten.

Finland ska behandla ansökningar om vapenexport

Kaikkonen sa att Finland inom en snar framtid kommer att behandla en del ansökningar om exporttillstånd till Turkiet, men han betonade att man inte exporterar vapen utan noggranna kontroller där man kartlägger helheten först innan man fattar beslut.

Turkiet har på sistone hotat att igen gå in med trupper i de norra delarna av grannlandet Syrien.

Turkiet bombar Syrien – Erdoğan har startat sin valrörelse

15:23

Enligt Turkiet är den kurdiska milisen i Syrien, YPG, och dess politiska gren, partiet PYD, delar av Kurdistans arbetarparti PKK. PKK terrorklassas av bland annat EU.

I somras undertecknade Finland, Sverige och Turkiet ett samförståndsavtal där Finland och Sverige bland annat förbinder sig till att inte stödja de syriska kurdorganisationerna. Det kan göra det svårt att kritisera Turkiets anfall mot kurderna.

Turkiet och Ungern är de enda medlemsländer som ännu inte har ratificerat Finlands och Sveriges Natoansökningar.