Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Markus Jämsä slutar som sportchef i Vasa Sport – Filip Riska får uppdraget att hitta en ersättare

Från 2022
Uppdaterad 08.12.2022 15:47.
Markus Jämsä fotograferas i ishallen.
Bildtext Markus Jämsä hann inleda lagbygget inför säsongen 2023–24.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Ishockeyklubben Vasa Sport är inne på sin nionde raka säsong i FM-ligan, men har inte nått några större framgångar. Nu agerar klubben, och en av förändringarna är byte av sportchef.

I FM-ligan har Sport inte nått den framgång som många hoppats på och nu kliver den långvariga sportchefen Markus Jämsä av. Bytet av sportchef är en del av en större process, där även en aktieemission ingår och en ny utvecklingsstrategi ska jobbas fram.

– Markus har under en lång tid varit en lojal stöttepelare och gett allt för klubben, i såväl medgång som motgång. Nu är det dags att bana väg för en ny person, säger klubbens ordförande Heikki Hiltunen på Sports webbplats.

– Vi är ute efter nytt kunnande och nya synsätt. Vi vill behålla Markus i klubben och hans nya uppgifter kommer att framgå under de kommande månaderna, säger Hiltunen.

Sports placeringar i FM-ligan
Placering
2014–1514
2015–1610
2016–1714
2017–1815
2018–1911
2019–2015
2020–2110
2021–2214

Jämsä är ett välbekant namn i Sport. Med undantag av ett par säsonger i Lukko representerade han Sport under hela sin 15 säsonger långa spelarkarriär. Strax efter att ha lagt skridskorna på hyllan sommaren 2010 tog han över som sportchef.

– Jag har alltid jobbat med ett stort örnhjärta och klubben har alltid gått först, säger Jämsä.

– Vi har åstadkommit en hel del, men mycket jobb återstår. Nästa säsongs stomme är redan under arbete och vi har lyckats knyta till oss viktiga spelare.

Filip Riska ler.
Bildtext Filip Riska leder processen.
Bild: Markku Hyttinen / AOP

Sportikonen Filip Riska har ansvaret för utvecklingsprocessen och har fått uppdraget att hitta en ny sportchef. Riska avslutade spelarkarriären i somras och sitter nu i Sports styrelse. Tillsammans med chefstränaren Risto Dufva ska Riska fortsätta bygga laget inför säsongen 2023–24.

Sport ligger näst sist i ligan, men har inför torsdagens matcher bara tre poäng upp till HIFK på sista slutspelsplats.

I samband med fredagskvällens hemmamatch mot KooKoo kommer ett nytt Sportkontrakt att presenteras, meddelar Sport på Facebook. I inlägget finns ett videoklipp på Simon Hjalmarsson som gör mål.

Den svenska duon Axel Holmström–Simon Hjalmarsson har gjort stor succé i Sport och bemannar de två första platserna i poängligan.

Kontraktssituationen inför säsongen 2023–24

Målvakter
Rasmus Reijola

Backar
Valtteri Hietanen

Anfallare
Axel Holmström
Mikko Juusola
Jens Lööke
Miro Nalli

Källa: Eliteprospects

Diskussion om artikeln