Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Berättelse 37: Endast jag kan ändra på min situation

Från 2015
Uppdaterad 27.11.2015 12:36.
händer som håller i varandra
Bild: YLE/Petter Sandelin

Jag blev diagnostiserad med burnout/utmattning, ångest och depression för ca 9 månader sedan. Detta var troligen någonting som hade varit på gång länge i flera års tid eftersom jag levde med ett så högt tempo.

Men människan är bra på att ignorera och intala sig själv att det nog blir bra med lite vila.

Fastän jag mår mycket bättre idag kämpar jag i perioder med att orka prestera och må bra utan ångest. Jag hade två omgångar sjukledigt, först en kort sjukskrivning för att det därefter brakade ihop igen fullständigt, inklusive massor av fysiska symtom och det var då jag blev allvarligt rädd. Att inte kunna sova, (i snitt 4-5h per natt i flera veckors tid) ger dig konstant huvudvärk, trötthet/utmattning på dagen, krypningar i benen som domningar, konstant illamående som i sin tur påverkade aptiten och ett minimalt intag av mat, den sociala biten föll bort totalt, kraftiga svettningar, konstant ångest och så vidare. Då blev det en lite längre sjukledighet.

Min räddning var definitivt att jag via jobbet gick till en privat hälsovårdsstation och att jag fick en läkare som tog mig på allvar och skickade mig både till psykolog och psykiater. Jag jobbade endast några timmar i veckan i några veckor innan jag gick på fyra veckors semester. Förutom att handskas med vardagen var jag även tvungen att strida med Fpa om sjukdagspenning då de ansåg att jag inte var tillräckligt sjuk. Tack och lov för fina läkaren.

Jag tror en stor positiv faktor i mitt fall var att jag visste att det kommer ske en radikal förändring i livet efter en tid då jag igen skulle börja studera och flytta bort och säga upp mig från jobbet. Jag visste, även i de mörkaste stunderna att det endast är JAG som slutligen kan förändra min situation, för sist och slutligen är man ensam fastän man har sitt nätverk och sin familj. Mitt råd är att ta tag i situationen. Man behöver inte skämmas för att söka hjälp, det är många som gör det. Att kanske fundera på alternativa lösningar i livet/vardagen, borde någonting förändras? Att även ta reda på VARFÖR du mår dåligt hjälper dig i framtiden att lugna ner dig innan det går så långt att du helt enkelt inte orkar med vardagen mera.

Att påminna sig själv om att vi lever bara en gång och att vi förtjänar att leva ett långt och lyckligt liv, inte må dåligt eller halvtaskigt i x-antal år.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

#hurmårdu