Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kroatien blir ny Schengenmedlem men Bulgarien och Rumänien får vänta

Kroatien får grönt ljus för att ansluta sig till Schengenområdet. Det beslöt EU:s inrikesministrar vid sitt möte i Bryssel. Däremot blir Bulgarien och Rumänien ännu inte en del av världens största gränsfria område.

Det krävdes ett enhälligt beslut för att utvidga Schengenzonen, och Österrike hade på förhand meddelat att man motsätter sig både Bulgariens och Rumäniens anslutning. Den österrikiska regeringen menar att Schengensystemet inte fungerar då Österrike hittills i år har fått ta emot 75 000 asylsökande, delvis via de två länderna.

Kroatien kommer däremot att kunna omfattas av den fria rörligheten inom unionen och fyra EFTA-länder från årsskiftet.

Utrikes

Eurosedlar och dollarsedlar

EU vässer klorna i tävlan med USA – expert ger stöd till Finlands kritik av mera statsstöd

EU:s ledare diskuterar motdragen vid toppmöte i Bryssel.

Twitter blockeras i Turkiet efter att räddningsarbetet har kritiserats

Twitter har blivit otillgänglig via ledande mobiloperatörer i Turkiet samtidigt som kritiken mot regeringens hantering av jordbävningen den 6 februari väcker kritik på nätet.

Webbtjänsten netblocks.org säger att alla stora mobiloperatörer i landet har blockerat Twitter. Enligt webbtjänsten kan man med hjälp av en VPN-tjänst fortfarande använda Twitter.

Turkiet har enligt netblocks.org en omfattande historia av att begränsa sociala medier under katastrofer och säkerhetsincidenter.

Den turkiska polisen har gripit 18 personer med anledning av inlägg där man kritiserat hur president Recep Tayyip Erdoğans regering har hanterat naturkatastrofen.

Källor: AFP, Reuters

En polisbil står parkerad bakom ett orange avspärrningsband vid en snöig gata. En bit längre bort står flera bilar och ett ljust tvåvåningshus.

Buss körde in i daghem i Quebec – två barn miste livet

Sex barn skadades, men deras skador är inte livshotande.

EU planerar givarkonferens för skalvoffren

EU planerar att hålla en givarkonferens för att mobilisera stöd till dem som drabbats av det förödande jordskalvet i Turkiet och Syrien den 6 februari, uppger Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

Turkiet och Syrien kan räkna med EU, skriver von der Leyen.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson och von der Leyen kommer att stå värdar för konferensen. Konferensen kommer att hållas i Bryssel i början av mars i samarbete med turkiska myndigheter.

”Ingen borde lämnas ensam när en tragedi av det här slaget drabbar ett folk,” säger von der Leyen i ett uttalande.