Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran lät hänga en 23-årig man som hade skadat en säkerhetsvakt

Kvinnor på en gata i Iran.
Bildtext Kvinnor i Teheran.
Bild: Lehtikuva

En man som hade dömts för att ha skadat en paramilitär soldat hängdes på torsdagsmorgonen i Iran.

Det är den första kända avrättningen som har genomförts under de nästan tre månader långa demonstrationerna i Iran.

Den 23-åriga Mohsen Shekari avrättades för att ha rört sig på gatorna i Teheran den 25 september och skadat en säkerhetsvakt i axeln med en machete, sägs det på det iranska rättsväsendets webbplats.

Mohsen Shekari dömdes för ”fiendskap mot Gud”. Rättsväsendet säger i motiveringen till straffet att mannen hade dragit ett vapen ”i avsikt att döda, orsaka terror och störa samhällets ordning och säkerhet”.

Statliga medier i Iran har publicerat en video där Shekari uppges erkänna att han slagit en medlem av Basij-milisen med en kniv och att han blockerat en väg med sin motorcykel. Han har ett blåmärke på höger kind. Människorättighetsgrupper har sagt att Shekari torterades och tvingades till erkännande.

Iranska demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor.
Bildtext Iranska demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor under protester mot den islamiska republikens regim i staden Mahabad 16.11.2022.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Demonstrationer har svept över Iran i nästan tre månader sedan en ung kvinna dog efter att ha gripits av den ökända moralpolisen för ett påstått brott mot landets strikta klädkod för kvinnor.

Regimkritiker och aktivister varnar nu för att även andra kan bli avrättade. Åklagare har meddelat att minst sju personer har dömts till döden för inblandning i demonstrationerna.

Hängningsdomen väcker skarp kritik – ”Iran visar ett gränslöst förakt för människoliv”

Tyskland fördömer kraftigt avrättningen. ”Den iranska regimens förakt för människoliv är gränslöst”, skriver utrikesminister Annalena Baerbock på Twitter.

Hon konstaterar samtidigt att hot om avrättning inte kommer att kväva viljan till frihet.

Också Frankrike fördömer hängningen i starka ordalag. Utrikesministeriets taleskvinna Anne-Claire Legendre säger att avrättningen kommer utöver en mängd andra allvarliga och oacceptabla kränkningar i Iran.

Amnesty International fördömer Irans ”skenrättegångar som är utformade för att skrämma de som deltar i det folkliga upproret som har skakat Iran”.

Amnesty kräver att de iranska myndigheterna omedelbart häver alla dödsdomar och upphör med utdömande av dödsstraff och att alla anklagelser mot gripna personer som fredligt deltagit i protester friges.

Redan före den senaste tidens oroligheter hade avrättningarna ökat i Iran. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Turk påpekar att antalet avrättningar i år överskridit 400 i september.

Källor: AFP, AP, Reuters