Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Saarikko: Windfall-skatten till riksdagen före årsskiftet – ”Kan ge upp till en miljard euro”

Sanna Marin, Annika Saarikko och Maria Ohisalo sitter vid ett bord i riksdagen.
Bildtext Elpriset väckte diskussion på riksdagens frågetimme.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Regeringen väntas ge sitt lagförslag om en skatt på energibolagens oskäliga vinster ännu före årsskiftet.

Elpriserna har stigit med 60 procent jämfört med samma tid förra året och oppositionen krävde att regeringen kommer med nya åtgärder för att hjälpa hushållen med elräkningarna.

Näringsminister Mika Lintilä (C) försäkrade att regeringen gör allt för att hålla elpriset så lågt som möjligt. Lintilä listade åtgärder som regeringen redan gjort: Sänkning av elmomsen, skatteavdrag och energistöd för sammanlagt 900 miljoner euro.

Även den så kallade windfallskatten, det vill säga en tillfällig skatt på oväntade vinster energibolagen gör när priserna skenar iväg, väckte diskussion. Tanken är att hindra energibolag att sko sig på de skenande elpriserna och att ge staten extra inkomster som kan gå till andra stödformer.

Finansminister Annika Saarikko (C) sade att ett lagförslag om en sådan skatt är på remissrunda som bäst och enligt Saarikko ska propositionen ges till riksdagen före årsskiftet.

– Situationen vi befinner oss i har skapat oskäliga vinster som i slutändan betalas av konsumenterna. Jag tror att finländarna tycker att den här skatten är viktig och rättvis, sade Saarikko.

Skatteintäkternas storlek är svår att förutse och beror på hur elpriset utvecklas och hur stor den inhemska elproduktionens volym är nästa år. Finansministeriet uppskattar att avkastningen rör sig mellan 0,5–1,3 miljarder euro.