Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Blinken om varför USA inte pressar Turkiet om Finlands och Sveriges Natomedlemskap: ”Processen går redan i rekordfart”

Från 2022
Uppdaterad 08.12.2022 21:50.
Utrikesminister Pekka Haavisto: Viktigt att också Turkiet ratificerar Finlands och Sveriges Natomedlemskap - Spela upp på Arenan

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) är på besök i Washington, där han träffat USA:s utrikesminister Anthony Blinken. Enligt Haavisto skulle det vara viktigt att Turkiet handlar snabbare, för att ratificera Finlands och Sveriges Natomedlemskap.

Ministrarna diskuterade bland annat Finlands Natoprocess och det ryska kriget i Ukraina.

Efter mötet höll Haavisto och Blinken en presskonferens tillsammans med Sveriges utrikesminister Tobias Billström.

Antony Blinken sa att Rysslands president Vladimir Putin använder vintern som vapen, och att han nu har riktat in sig på Ukrainas familjer, äldre, barn och funktionsnedsatta.

Putin har misslyckats med sitt krig i Ukraina och han har samtidigt bara gjort Nato starkare och större, sa Blinken, med hänvisning till Finlands och Sveriges Natoprocesser.

Pekka Haavisto försäkrade att Finland kommer att stödja Ukraina så länge det behövs. Han konstaterade att Ryssland bryter mot internationell lag, och att Ryssland måste hållas ansvarigt.

Tobias Billström berömde USA:s stöd till Ukraina och uppmanade de europiska länderna att utöka sitt stöd för att matcha det.

”Ingen bilateral process mellan USA och Turkiet”

Under presskonferensen fick Antony Blinken frågor från både amerikanska, finska och svenska medier om varför processerna kring Finlands och Sveriges Natomedlemskap inte framskrider och om USA kunde göra mer.

– Processen går redan i rekordfart, svarade Blinken.

Han förskrade att USA stöder Finland och Sverige och har gjort sin ståndpunkt klar för alla de övriga Natoländerna.

– Det här är ingen bilateral process mellan USA och Turkiet och kommer inte att bli en, sa Blinken.

Blinken berömde Finlands och Sveriges beredskap att bli Natomedlemmar.

– Deras militärer samarbetar redan nästan sömlöst med Natostyrkorna, och de kommer inte bara att stärka Nato med sina militärer utan också med sina värderingar.

Han sade också att Finland och Sverige vet vad som står på spel för Ukraina, Nato och världen, och har hjälpt att göra världens motstånd mot Putin starkare.

Haavisto: Viktigt att Turkiet handlar snabbare

Pekka Haavisto sa att Finland har fått mycket stöd av USA i medlemskapsprocessen. Han försäkrade att Finland förbinder sig till att trygga alla Natomedlemmars säkerhet, också Turkiets.

Finland och Sverige hoppas fortfarande på att Turkiet ratificerar Natomedlemskapen före valet i landet, som hålls i vår.

En man står framför mikrofoner under ett tak.
Bildtext Nu borde Natos öppnadörrarspolitik funka, sa Pekka Haavisto.
Bild: Daniel Olin/Yle

På en egen presskonferens efter den gemensamma var Haavisto skarpare i sina ord.

– Det skulle vara viktigt att också Turkiet kunde handla snabbare. Också för att vi har ett trepartsavtal som gjordes i Madrid. Vi tänker, både Finland och Sverige, att det vi kom överens om i avtalet har vi också gjort. Så därför tänker vi att Natos öppnadörrarspolitik borde funka nu och Turkiet borde ratificera både Finland och Sverige.

Haavisto sa att öppnadörrarspolicyn också är viktig för USA, och att landet använder sina diplomatiska kanaler för att försöka påverka Turkiet.

Det som skett kring Östersjön den senaste tiden, bland annat attackerna mot Nordstream-rören, borde visa att Finland och Sverige är viktiga för de övriga Natoländerna, sa han.

Det är framför allt på Sverige som Turkiet ställt ytterligare krav för att godkänna Natomedlemskapet. På frågan om Finlands Natoprocess kunde gå fortare utan Sverige svarade Haavisto att också USA anser att länderna ska gå in i Nato tillsammans.

En stor orsak är planeringen av försvaret kring Östersjön, som skulle bli väldigt svårt utan en så stor pusselbit som Sverige.

Du kan se presskonferenserna i sin helhet här:

Utrikesminister Haavisto träffar USA:s utrikesminister Antony Blinken - Spela upp på Arenan

Reser vidare till New York

Förutom Blinken har Haavisto också träffat representanter för den amerikanska kongressen och administrationen i Washington och deltagit i en paneldiskussion om Europas säkerhet vid Aspen Security Forum.

I morgon reser han vidare till New York, bland annat för ett möte med FN:s generalsekreterare António Guterres.