Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jarkko Wiss från Tammerfors tog Åbotjuren vid hornen – FC Inters tränare lovar prioritera laget framom tv-studion

en man med glasögon tittar in i kameran
Bildtext Jarkko Wiss har tidigare tränat Tammerforslagen Tampere United och Ilves. Nu är han Åbolaget FC inters huvudtränare med ett tvåårigt kontrakt.
Bild: Arash Matin / Yle

Åboklubben FC Inters herrlag tar sina första steg under nya tränaren Jarkko Wiss. Förberedelserna inför ännu en säsong i fotbollsligan har inletts och laget har redan hunnit med flera träningspass under Wiss ledning.

Yle Åboland träffar Jarkko Wiss på Kuppis fotbollsstadion och ställer några frågor om hur han ser på sin roll som FC Inters huvudtränare.

Du är en 50-årig tammerforsare, och nu huvudtränare för FC Inter i Åbo med ett tvåårigt kontrakt. Hur skulle du beskriva den ekvationen?

– Det är en fantastisk ekvation. Jag vill vara fotbollstränare och har haft ett sabbatsår, och nu var både Inter och flera andra klubbar intresserade av mina tjänster. Jag tog tjuren vid hornen: nu är jag här och studerar Åbo.

Jarkko Wiss från Tammerfors tog Åbotjuren vid hornen – FC Inters tränare lovar prioritera laget framom tv-studion - Spela upp på Arenan

Kuppis fotbollsstadion ska få konstgräs till nästa sommar. Vad betyder det för laget och lagets stil att man spelar sina hemmamatcher på konstgräs?

– Nästan alla lag spelar ju på konstgräs. Naturgräskulturen håller på att försvinna i Norden och det gäller att acceptera det. Tunga spelare måste jobba hårt för att hänga med i tempot. Passningsspelet måste vara mer precist och vasst, och allt händer snabbare på konstgräs än på naturgräs. Planen blir inte heller mjuk om det regnar. Jag är själv ingen naturgräsromantiker, så jag har inget emot konstgräs.

Ledningen för bolaget FC Inter Turku hoppas att den nya läktare som byggs på Kuppis fotbollsstadion blir startskottet för ett uppsving i supporterkulturen och att biljettintäkterna ökar. Vad kan du som huvudtränare göra för att främja dessa mål?

– Jag kan lova att vi vill vinna varje match på hemmaplan och hoppas att folk kommer för att heja fram oss.

Fotbolls-VM är i gång och du har själv suttit som expertkommentator i Yles studio under tv-sändningarna. För ett antal år sedan fick Ilves huvudtränare Keith Armstrong sparken efter att han valt att sitta i tv-studion i stället för att delta i en lagtillställning. Vad gör du själv om ett tv-jobb krockar med lagets tillställning?

– Då deltar jag i Inters träningar. De här tv-jobben för Yle ingick i mitt kontrakt. Nu är de avklarade och jag fokuserar på Inter. Det skulle vara ganska arbetskrävande att göra båda parallellt. Ifall det blir aktuellt i framtiden måste vi komma överens om det separat, men Inters träningar och matcher kommer alltid först.

Diskussion om artikeln