Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Viking Lines Rosella säljs till Grekland

Viking Lines fartyg M/S Rosella i skärgårdsmiljö.
Bildtext Rosella har i mer än 40 år varit en bekant syn i skärgården.
Bild: Viking Line

Rykten om försäljningen har florerat redan en tid, och på torsdagen bekräftade Viking Line att M/S Rosella kommer att trafikera i Egeiska havet. Försäljningspriset uppgår till 11,25 miljoner euro.

Passagerarfartyget Rosella är byggt 1980 vid Wärtsiläs varv i Åbo. Ursprungligen sattes hon in på rutten Nådendal – Mariehamn – Kapellskär, men hon har också kryssat mellan Åbo och Stockholm, liksom mellan Helsingfors och Tallinn.

Just nu går hon i trafik mellan Mariehamn och Kapellskär två gånger per dag.

Rosella har kapacitet för 1 530 passagerare och 340 personbilar, och fastän hon har underhållits motsvarar hon inte längre de miljökrav som Östersjön och rederiet självt kräver.

I ett pressmeddelande säger vd Jan Hanses att försäljningen av Rosella påverkar personalstyrkan hos Viking Line, vilket innebär att omställningsförhandlingar kommer att inledas. Fartygets trafik i Östersjön upphör den 8 januari 2023.

Rosella har sålts till Aegean Speed Lines (Aegean Sealines Maritime Co), och hon kommer troligen att vara i trafik i Egeiska havet, på rutten från Aten och Pireus till öarna Serifos, Sifnos och Milos i Kykladerna.

Det grekiska rederiet har tidigare haft ett snabbgående fartyg på rutten, men man slutade med trafiken i mitten av maj 2022 då Speedrunner 3 såldes.

Diskussion om artikeln