Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Storfavoriten Brasilien bjuder upp till dans i första kvartsfinalen men saldot mot europeiska lag sätter skräck i samban

Uppdaterad 09.12.2022 16:03.
Kvartsfinal: Kroatien - Brasilien (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

De fem senaste gångerna som Brasilien stött på europeiskt motstånd i VM:s utslagsskede har det blivit förlust. Mot regerande VM-tvåan Kroatien är brassarna jättefavoriter som försöker bryta sviten.

Kroatien–Brasilien, kl. 17.00, TV2 och Yle Arenan

VM-kvartsfinal 1/4, Education City-stadion, Al-Rayyan.
Kommentator: Christoffer Herberts.

Kvartsfinal: Kroatien - Brasilien (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Kroatiens läge: Jagar fortsatt tur och någon som kan spela center

Kroatien är utan tvekan det lag som behövt göra minst för att nå kvartsfinal i årets VM. Det har mer eller mindre räckt med att slå Kanada.

Mot Belgien hade kroaterna turen på sin sida när laget med knapp marginal gick vidare från gruppen (att Romelu Lukaku utan överdrift missade lika många lägen på en halvlek som andra lag gjorde på en hel turnering berodde knappast på kroatisk skicklighet).

Och i åttondelen mot Japan var marginalerna väldigt små innan Dinamo Zagrebs målvakt Dominik Livakovic klev fram i straffläggningen.

Kroatien har i sina fyra VM-matcher plockat sex poäng (straffavgöranden räknas officiellt som kryss), medan alla andra lag som är kvar har grejat minst åtta.

Målvakt i grönt med bollen framför sig.
Bildtext Dominik Livakovic var stor straffhjälte mot Japan.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Det är ingen hemlighet att årets kroatiska lag är mindre talangfullt än det som gick till VM-final för fyra år sedan. Att med den här truppen ta sig till kvartsfinal är urstarkt och något av en maxprestation. Mot Brasilien förväntar sig ingen något, Kroatien har allt att vinna. En skön utgångspunkt för ett gäng vinnarskallar.

När det gäller laguppställningen borde vänsterbacken Borja Sosa vara tillbaka efter en lättare skada. Annars fortsätter Kroatien leta efter en centerforward, en jakt som hittills varit resultatlös.

Mot Brasilien finns inte mindre än sex potentiella alternativ: Ante Budimir, Nikola Vlasic, Mislav Orsic, Bruno Petkovic, Marko Livaja och Andrej Kramaric. Grundtipset i kroatiska sportmedier är att valet faller på den sistnämnda, Hoffenheims Kramaric som de tre senaste matcherna startat som högerytter. Platsen till höger skulle i stället tas av Atalantas Mario Pasalic som i så fall gör sin första start i årets VM.

Brasiliens läge: Gamla europeiska spöken det enda som oroar

För 20 år sedan blev Brasilien världsmästare genom att i finalen slå Tyskland med 2–0. Det är märkligt nog senast som Brasilien vunnit över europeiskt motstånd i VM:s knockoutskede.

Efter det har Brasilien fem gånger spelat mot lag från Europa efter gruppskedet – och förlorat samtliga fem matcher: två gånger mot Holland (kvartsfinal 2010, bronsmatch 2014), en gång var mot Frankrike (kvartsfinal 2006), Tyskland (semifinal 2014) och Belgien (kvartsfinal 2018).

Under samma tid har brassarna mött icke-europeiska lag sex gånger – och gått vidare alla sex: två gånger mot Chile, en gång mot Ghana, Colombia, Mexiko och Sydkorea.

En märklig statistik som givetvis lyfts upp i Brasilien, där optimismen annars är på topp efter dansuppvisningen både på och utanför planen i åttondelsfinalen. Att Brasilien har störst potential av alla VM-lag finns det ingen anledning att tvivla på.

Spelare i gul tröja pekar under en match.
Bildtext Lucas Paqueta är en av få spelare som inte är helt säker på sin plats i den brasilianska startelvan.
Bild: Niviere David/ABACAPRESS.COM/Shutterstock/All Over Press

När det gäller laguppställningen tror de brasilianska fotbollsjournalisterna på samma uppställning som mot Sydkorea. Alex Sandro kan ändra på det om han anses vara tillräckligt frisk för att gå in på vänsterbacksplatsen efter sin skada.

En annan möjlig förändring kunde vara att Fred tar Lucas Paquetas plats på mittfältet: i så fall en lite mer defensiv uppställning som Brasilien redan i detta VM använde i gruppmötet med Schweiz.

Håll koll på: Europas mest eftertraktade mittback

Kroatiens Josko Gvardiol är en stark kandidat till titeln ”VM:s bästa försvarare hittills”. 20-åringen från RB Leipzig spelar förbluffande moget och har med eftertryck visat varför Europas största klubbar står på kö, med kontraktsförslagen och jätteanbuden i högsta hugg (Chelseas 90 miljoner euro i somras räckte inte).

Mot Brasilien sätts Gvardiol på prov på allvar. Glänser han på samma sätt som tidigare i kväll börjar åtminstone platsen i turneringens all star-lag vara klar.

Kommentatorns tips: Trendbrott på rad

Sett till färsk historia finns det mycket som talar för att det här blir jämnt värre.

Av Kroatiens åtta senaste knockout-möten i EM- eller VM-slutspel har sju gått till förlängning, enda undantaget är finalförlusten med 2–4 mot Frankrike i VM 2018. Samtidigt har Brasiliens sju senaste VM-kvartsfinaler avgjorts med ett måls marginal (fyra segrar, tre förluster).

Men här ska nivåskillnaden vara för stor för att det ska bli en nagelbitare. 2–0 till Brasilien, med bud på mer. Vilket skulle betyda att Kroatien nollas, något som bara hänt en gång på de 13 utslagsmatcher som kroaterna spelat hittills.

Nederländerna–Argentina, kl. 21.00, MTV3

VM-kvartsfinal 2/4, Lusailstadion, Lusail.
Matchen tv-sänds på MTV3, Cmore Sport 1 och SVT1.

Diskussion om artikeln