Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

DN: Matti Vanhanen planerar resa till Turkiet för att trycka på i Natoprocessen

En man i mörk kostym står i en dörröppning av guld.
Bildtext Matti Vanhanen planerar att resa till Ankara för att försöka försnabba Natoprocessen.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Talmannen för den svenska riksdagen Andreas Norlén vill åka till Ankara för att hjälpa till i Natoförhandlingarna. Och han har bett riksdagens talman Matti Vanhanen följa med, rapporterar Dagens Nyheter.

DN har tagit del av mejl där Norlén erbjuder sig att resa till Turkiet. Enligt mejlkonversationen har hans stab också hört sig för om möjligheten att Norlén och hans finska kollega Matti Vanhanen kunde resa tillsammans.

Enligt mejlen har diskussionen om talmännens besök pågått hela hösten. Reseplanerna är ”mycket välkomna” skriver Sveriges chefsförhandlare i Natoprocessen, Oscar Stenström.

”Jag skulle rekommendera ett proaktivt agerande” skriver han i ett mejl i slutet av november, ”inte minst” efter de förhandlingar mellan Sverige, Finland och Turkiet som hade förts i Stockholm några dagar tidigare.

Enligt mejlen är Norléns och Vanhanens önskemål en två dagar lång resa i god tid före vårens riksdagsval i Finland.

Natoförhandlingar på högvarv

Både Finland och Sverige gör just nu allt för att snabba på ratificeringen av ländernas Natomedlemskap. Hittills har 28 länder gett grönt ljus, men Ungerns och Turkiets godkännande saknas.

Ungern har lovat ratificera medlemskapen i februari, men för Turkiets del är tidtabellen öppen. Turkiet har ställt en rad krav för att godkänna medlemskapen, bland annat konkreta terrorismförebyggande åtgärder och att Finland och Sverige återupptar vapenexporten till Turkiet.

– Det skulle vara viktigt att också Turkiet kunde handla snabbare. Också för att vi har ett trepartsavtal som gjordes i Madrid. Vi tänker, både Finland och Sverige, att det vi kom överens om i avtalet har vi också gjort. Så därför tänker vi att Natos öppnadörrarspolitik borde funka nu och Turkiet borde ratificera både Finland och Sverige, sa Haavisto i dag under sitt besök i Washington tillsammans med den svenska utrikesministern Tobias Billström.

De träffade USA:s utrikesminister Antony Blinken bland annat för att diskutera Natofrågan.

Samtidigt är försvarsminister Antti Kaikkonen i Turkiet, men han fick inga löften om någon tidtabell för ratificeringen.

– Men åtminstone gick processen inte bakåt, sa han efter mötet med sin turkiska kollega Hulusi Akar.