Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tuomas Martikainen ny rektor för Soc & kom

Uppdaterad 08.12.2022 23:48.
Tuomas Martikainen.
Bildtext Soc & koms nya rektor Tuomas Martikainen har tidigare bland annat lett det mångvetenskapliga Migrationsinstitutet.
Bild: Lina Frisk / Yle

Svenska Social och kommunalhögskolan får en ny rektor. Vid sitt möte på torsdagskvällen valde högskolans styrelse Tuomas Martikainen till rektorsposten.

Martikainen var beredningsgruppens förslag till ny rektor, och på basis av det valde högskolans styrelse honom på sitt möte, skriver Soc & kom i ett pressmeddelande.

Martikainen tillträder den första januari för en period på fem år.

Martikainen är filosofiedoktor och docent i religionsvetenskap vid Helsingfors universitet. Han har tidigare varit professor i etniska relationer vid Soc & kom och suttit i högskolans styrelse som extern medlem.

Dessutom har han lett det mångvetenskapliga Migrationsinstitutet.

Han kommer närmast från jobbet som universitetslektor vid Östra Finlands universitet.

Utredde jävsmisstankar

Styrelsen skulle välja rektor redan på sitt möte den 29 november men på grund av misstankar om jäv inom beredningsgruppen sköts beslutet upp.

Den nuvarande rektorn Johan Bärlund anklagade i ett brev beredningsgruppens ordförande för jäv. Enligt Bärlund hade det en längre tid förekommit konflikter mellan honom och beredningsgruppens ordförande Helena Blomberg-Kroll.

Styrelsen fick på torsdagens möte en sammanställning av både informationen kring jävsfrågan och juridiken, och beslöt på basis av det att det inte förelåg något jäv inom beredningsgruppen.