Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fyra nyheter att ha koll på i dag

Jasjin vinkade från sin glasbur i en Moskvadomstol den 30 november.
Bildtext Den ryska oppositionspolitikern Ilja Jasjin väntas få sin dom i Moskvadomstol i dag.
Bild: EPA-EFE

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Tuomas Martikainen ny rektor för Soc & kom

Svenska Social- och kommunalhögskolans styrelse valde Tuomas Martikainen till rektorsposten på sitt möte på torsdagskvällen.

Martikainen var beredningsgruppens förslag till ny rektor. Han tillträder den första januari för en period på fem år.

Martikainen är filosofiedoktor och docent i religionsvetenskap vid Helsingfors universitet. Han har tidigare varit professor i etniska relationer vid Soc & kom och har suttit i högskolans styrelse som extern medlem.

Styrelsen skulle välja rektor redan på sitt möte den 29 november men på grund av misstankar om jäv inom beredningsgruppen sköts beslutet upp.

Ny banbrytande chattrobot fungerar som en expert, skriver uppsatser och löser problem

En AI-modell som lanserades i mitten av förra veckan har väckt stor uppståndelse både bland teknikintresserade och bland den stora allmänheten, med mer än en miljon registrerade användare.

Det handlar i praktiken om en mjukvara som försöker efterlikna hur en mänsklig hjärna fungerar.

– Jag skulle beskriva det här som ett genombrott, eftersom kvaliteten och användarvänligheten nu är betydligt bättre än hos tidigare chattrobotar, och verktyget är användbart i många olika områden av livet, i människors vardag och i de flesta jobb där man ska skriva eller lära sig nya saker, säger framtidsforskaren Risto Linturi.

Ilja Jasjin väntas få sin dom i dag

En av de mest framträdande ryska oppositionspolitikerna som valt att stanna i Ryssland, Ilja Jasjin, väntas få sin dom i en Moskvadomstol i dag.

Jasjin har riktat hård kritik mot Ukrainakriget på sin Youtubekanal, där han bland annat lyft upp de ryska truppernas agerande i ukrainska Butja och kallat det för en massaker. Han greps i juni och har suttit häktad sen dess.

Åklagaren yrkar på nio års fängelse för Jasjin för att ha spridit felaktig information om den ryska militären och för att ha skadat Ryssland.

Kontrollerade elavbrott kan orsaka trafikkaos och vardagsstrul

Elbrist kan tvinga elbolagen att ta till lokala elavbrott för att skydda elnätet och minimera risken för mer utbredda störningar. Besked om elavbrotten borde komma på förhand, men kan ändå få omfattande följder.

De kontrollerade elavbrotten kan sammanfalla med rusningstid med olyckor som följd gatubelysningen släcks. Elavbrott kan också strula till småbarnspedagogiken, medan caféer kan tvingas slänga mat.

Väder

Det snöar på många håll i nästan hela landet under det närmaste dygnet.

I landets södra och mellersta delar är temperaturen mest mellan 0 och -7 grader. Svag till måttlig vind omkring ost.

I landets norra del är det molnigt, men närmast i norra Lappland spricker molntäcket lokalt upp på dagen. På många håll något snöfall, i norr bara lokalt. Temperaturen är mest mellan -4 och -10 grader. Måttlig nordlig till ostlig vind, i norra Lappland i natt även frisk vind.