Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskvadomstol fäller sin dom över krigskritikern Ilja Jasjin

Uppdaterad 09.12.2022 14:41.
Jasjin vinkade från sin glasbur i en Moskvadomstol den 30 november.
Bildtext Jasjin vinkade från sin glasbur i en Moskvadomstol den 30 november.
Bild: EPA-EFE

Ilja Jasjin är en av de mest framträdande ryska oppositionspolitikerna som valt att stanna i Ryssland. I dag ska han dömas för sin kritik mot Ukrainakriget.

Åklagaren yrkar på nio års fängelse för Jasjin för att medvetet ha spridit ”lögnaktig information” om den ryska armén. Enligt åklagaren har Jasjin orsakat stor skada för Ryssland och ökat de politiska spänningarna i landet, medan ryska trupper kämpar i Ukraina.

Att sprida så kallad skadlig eller falsk information om den ryska militären blev olagligt i Ryssland i februari, efter det ryska storanfallet mot Ryssland.

Jasjin hade en Youtubekanal med över 1,3 miljoner följare och där kritiserade han både president Vladimir Putin och Ukrainakriget.

I april tog han upp BBC-uppgifter om de ryska truppernas agerande i ukrainska Butja och kallade det för en massaker. Då kallade han också Putin för krigsförbrytare. Ukrainakriget har han hela tiden kallat för just ett krig, ingen specialoperation.

Jasjin ville inte lämna Ryssland

Den 27 juni blev Jasjin gripen och han har suttit häktad sedan dess. Redan före det hade han bötfällts flera gånger för sina uttalanden om Ukrainakriget.

Han gav intervjuer till utländska medier där han sa sig vara väl medveten om att han riskerade att gripas när som helst. Enligt honom önskade de ryska myndigheterna sannolikt att han skulle emigrera, men han hade valt att stanna i Ryssland.

Efter att han häktats gav han skriftliga svar på frågor från Sveriges radio nu i oktober. Där skriver han att det skulle bryta ner honom att lämna Ryssland. Ryssland är hans land och han har sina närmaste där och han har valt att fortsätta sitt motstånd i hemlandet, skrev han.

Den ryske oppositionspolitikern Ilja Jasjin visade upp fredstecknet i rättssalen den 29 november.
Bildtext Ilja Jasjin visade fredstecknet i rättssalen i Moskva den 29 november.
Bild: EPA-EFE

Under rättegången i november visade Jasjin upp fredstecknet i rättssalen. Då sa han sig älska Ryssland och vara beredd att betala med sin frihet för att få leva kvar i Ryssland.

Jasjin, 39, har verkat inom den ryska oppositionen i ett tjugotal år. Han har samarbetat med både med den mördade oppositionsledaren Boris Nemtsov och med den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Tillsammans med dem var Jasjin en av de mest framträdande oppositionspolitikerna under protestvågen mot Putin 2011-12.

Han har suttit i stadsfullmäktige i Krasnoseskijdistriktet i Moskva. 2021 stämplades han som extremist av en domstol, som beslöt att han inte får ställa upp i fler val.

Källor: AFP, STT, SR, DN, BBC