Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soc & koms Johan Bärlund accepterar rektorsvalet: ”Det är avgjort och det är ett beslut som jag kommer att högakta”

Professor i nordisk rätt, Johan Bärlund.
Bildtext Trots besvikelsen accepterar Johan Bärlund beslutet och kommer inte att föra ärendet vidare.
Bild: Yle/Saga Mannila

Efter ett långt möte med långa diskussioner blev det på torsdagen klart att Tuomas Martikainen blir Svenska Social- och kommunalhögskolans nya rektor. Det här trots att nuvarande rektorn Johan Bärlund anklagade beredningsgruppens ordförande för jäv.

Styrelsemötets ordförande, dekanus Marjaana Seppänen, menar att anklagelserna om jäv i det här fallet kom in ganska sent.

– Då beredningsgruppen sammansattes fick alla veta vilka som var medlemmar, men då kom det inga kommentarer eller anklagelser om jäv. Men sedan kom det och vi diskuterade saken ordentligt, säger Seppänen till Svenska Yle.

Detta har hänt

Efter att ha diskuterat och samlat all möjlig information röstade beredningsgruppen, med klar majoritet, för att det inte fanns något jäv.

Seppänen anser att styrelsen har utrett anklagelserna tillräckligt.

– Det var mycket information som samlades och som kom fram i diskussionen, och på basis av all information fattades beslutet.

Bärlund kommer inte ta ärendet vidare

Sent under torsdagskvällen fick också nuvarande rektor Johan Bärlund ett mejl om att styrelsen beslutat att välja Tuomas Martikainen till rektorsposten.

– På sätt och vis var det väntat i och med att mötet drog ut, säger Bärlund till Svenska Yle.

Bärlund menar att det verkar som att anklagelserna om jäv inte tagits på allvar. Enligt honom är det egentligen lite förvånande i och med att det fanns vittnen till vad som hände under ett möte i december i fjol. Bärlund påstår att beredningsgruppens ordförande då låtit förstå att hen ska inleda en process för att få Bärlund avskedad.

– Men nu har jag inte sett de dokument som styrelsen stöder beslutet på. Det anges att man har beställt en sammanställning av de juridiska synpunkterna.

Trots besvikelsen accepterar Bärlund beslutet och kommer inte att föra ärendet vidare.

– Det är avgjort och det är ett beslut som jag kommer att högakta. Redan igår kväll skrev jag ett mejl till Tuomas Martikainen där jag gratulerar honom till utnämningen. Så här är det ibland i livet.

– Jag har varit överväldigad av det stöd jag fått under den här långa processen. Det är uppenbarligen många kolleger och studenter som har tyckt att processen inte gått rätt till.

Styrelsen skulle välja rektor redan på sitt möte den 29 november men på grund av misstankar om jäv inom beredningsgruppen sköts beslutet upp.