Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Märta Tikkanen, Okänd soldat och vilka mer? Kulturpodden listar centrala verk som bör ingå i en finländsk kulturkanon – vilka verk vill du se på listan?

Collage med foto på Märta Tikkanen, scen ur filmen Okänd soldat och ett frågetecken.
Bild: Yle/Bubi Asplund, Oy Suomen Filmiteollisuus (SF), Wikimedia commons/Kalsom cheman

Diskussionen om en nationell kulturkanon har tagit fart under hösten och skapat debatt för och emot en statligt auktoriserad lista över verk alla bör känna till. Vad tycker du? Kommentera!

I höst har man framför allt i Sverige diskuterat vikten och vådan av en nationell kulturkanon efter att den nya svenska borgerliga regeringen gick ut med att man vill lansera en kulturkanon och låta en oberoende kommitté göra upp listor över den mest värdefulla och viktiga nationella kulturen som varje svensk bör känna till.

Debatten har gått het både för och emot, och många har frågat sig om det faktiskt är statens sak att avgöra vad som är auktoriserad och certifierad kultur. Frågorna har hopat sig: Vad vill man åstadkomma med en kulturkanon, vad är syftet, vem riktar sig en kulturkanon till och hur ska man använda sig av en den?

I en artikel på Svenska Yle konstaterar Peter Stadius, professor i Nordenstudier, att den uppblossade diskussionen om kulturkanon vittnar om nationalstatens renässans och en oro för bildningens förfall. Stadius konstaterar också att det handlar om en oro för att en enhetskultur på något sätt hotar att försvinna:

– Ett väldigt konkret instrument är då att kräva en kulturkanon. Dess lite hårdare spets är att det blir ett inträdesförhör till att bli medborgare i Danmark, Sverige eller Finland.

Men kan en kulturkanon både ses som ett hot mot demokratin och som ett stöd för demokratin – bland annat dessa frågor diskuterar vi i Kulturpodden:

Kulturkanon – kanon eller kalkon?

32:33

Vem kan, och får, bestämma vilka verk som bör ingå i en nationell kulturkanon?

När Danmark år 2004 lanserade idén om en kulturkanon valde man ut ett antal fackgrupper som fick i uppdrag att välja ut det viktigaste inom dansk arkitektur, design, bildkonst, musik, film, litteratur, teater, barnkultur, och två år senare publicerade man en lista på sammanlagt 108 verk – bland dem Lars von Triers film Idioterna. Men von Trier blev rasande över att återfinnas på en dylik lista och klippte sönder Dannebrogen ...

Kanoniserad litteratur från självständighetstiden

När Finland fyllde 100 år gjorde våra kollegor på finska Yle upp en lista på 100 centrala verk ur den finländska litteraturhistorien, verk som på olika sätt skildrar och speglar samhällsutvecklingen i Finland från 1917 till 2017.

På listan, som kan läsas som ett slags kanon, finns 100 verk (även om man påstår att de är 101 stycken) - ett för varje år, och bland de utvalda verken finns fem finlandssvenska författare: Edith Södergrans Landet som icke är (1925), Sally Salminens Katrina (1936), Tove Janssons Muminpappans bravader (1950), Anders Cleves Gatstenar (1959) och Lars Sunds Eriks bok (2003).

Förvånansvärt nog finns inte en enda finlandssvensk bok med från 1960, -70, -80, -90-talet eller 2010-talet ...

Om jag, litteraturkritiker Marit Lindqvist på Svenska Yle, skulle få äran att välja ut fem centrala verk ur den finlandssvenska litteraturen som varit banbrytande, och som på olika sätt skildrar personliga, samhällspolitiska eller historiska brytpunkter i det självständiga Finland skulle jag välja följande verk av alla hundratals möjliga och plausibla alternativ:

1. Edith Södergran: Dikter (1916)

Jag tillåter mig att börja med Edith Södergrans debutverk som kom ut ett år innan Finland blev självständigt, men det går helt enkelt inte att förbise vilken avgörande betydelse Södergrans Dikter kommit att ha för såväl den finlandssvenska som den nordiska litteraturen.

För att parafrasera August Strindberg kan man säga att hennes eld var den största i Norden – ”en eld som icke slocknar”.

Läs mer om Edith Södergran – en poet före sin tid.

2. Elmer Diktonius: Janne Kubik (1932)

I Janne Kubik porträtterar Elmer Diktonius en ung mans väg från soldat i det röda gardet till sprittråkare och Lappoman i Helsingfors under 1930-talet. En man som ömsar skinn, vänder kappan efter vind och enligt egen fördel.

En språklig expressionistisk explosion som Diktonius själv beskrev så här: ”Ett träsnitt i ord – en dylik genremålning i olja, vars färger påsmetats med palettkniven och utbretts med tummen – tarvar ingen analys eller utredning – den lever av sin robusta, påtagligt materiella kraft. I kokboken skulle den heta blodplättar, i läkarböckerna förstoppning och på sportspråket släggkastning.”

Läs mer om Elmer Diktonius i Yles Arkiv.

3. Tove Jansson: Hur gick det sen? (1952)

”Från mjölkbutiken klockan fem, ett litet mumintroll gick hem. En kanna full med mjölk han bar, och vägen lång och kuslig var.” På sin väg hem till Muminmamman stöter Mumintrollet på det ena hindret efter det andra.

Bilderboken Hur gick det sen? är en s.k. hålbok där man genom utstansade hål i sidorna kan se något av teckningen på nästa uppslag, alternativt se att hålet utgör en del av motivet på varje sida. Boken har blivit stilbildande för generationer av barnboksförfattare och illustratörer runtom i Norden, ja, hela världen.

Lyssna på Tove Jansson som läser Hur gick det sen?

Böcker av Edith Södergran, Tove Jansson, Elmer Diktonius, Märta Tikkanen och Kjell Westö i en hög på bordet.
Bild: Marit Lindqvist / Yle

4. Märta Tikkanen: Århundradets kärlekssaga (1978)

I Århundradets kärlekssaga skriver Märta Tikkanen naket och ärligt om sitt passionerade men också destruktiva förhållande till sin alkoholiserade make, konstnären och författaren Henrik Tikkanen. Hon skriver om ojämlikhet mellan könen, om lukterna och spyorna, om att nästan stupa under allt ansvar för hem och barn, om sin längtan efter frigörelse och självförverkligande.

Århundradets kärlekssaga har översatts till 18 språk och bara på svenska har boken sålt i långt över 100 000 exemplar.

Läs en intervju med Märta Tikkanen om arbetet med boken.

5. Kjell Westö: Där vi en gång gått (2006)

På titelsidan har Kjell Westö karakteriserat boken som ”(e)n roman om en stad och om vår vilja att bli högre än gräset”. I kollektivromanen Där vi en gång gått följer Westö ett antal människor som lever och bor i Helsingfors under 1900-talets första hälft – en tid och en stad präglad av politiska motsättningar och sociala klyftor.

Med romanen Där vi en gång gått slog Kjell Westö genom på bred front – boken tilldelades Finlandiapriset och blev en storsäljare både på finska och svenska. Romanen har också dramatiserats och blivit film samt tv-serie.

Okänd soldat och andra kanonvärda finska filmer

Svenska Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad väljer fem omistliga finska filmer som borde finnas med i en kulturkanon:

1. Okänd soldat

Finns i tre versioner från tre tidsepoker (1955, 1985, 2017) vilket gör att varje film speglar den tidsmässiga distansen till kriget samtidigt som den säger något om hur filmberättandet utvecklats.

2. Mies vailla menneisyyttä / Mannen utan minne (2002)

Fungerar som en nyckel till Aki Kaurismäks värld av karakteristiskt formspråk, korthuggen dialog, effektiv musikanvändning, varm humor och en stark känsla för den lilla människans kamp.

3. Hymyilevä mies / Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (2016)

Juho Kuosmanens svartvita film om boxaren som förlorar sitt livs match är både en hommage till en svunnen tid och en hyllning till en mansbild som bryter mot klichén med bitter butterhet, sprit och våld.

Hymyilevä mies on Juho Kuosmasen ohjaama tositapahtumien innoittama elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä, jolla on edessään elämänsä tilaisuus.
Bildtext Filmen ”Hymyilevä mies” (Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv) baserar sig på den sanna historien om boxaren Olli Mäkis liv.
Bild: Kuokkasen Kuvaamo

4. Tottumiskysymys (2019)

Sex berättelser - regisserade av sju kvinnor - sammankopplade till en mosaik av utsatthet. En #metoo-film som vid sidan av att vara en tydlig tidsbild bevisar att samarbete kan existera vid sidan av ”den ensamma auteuren”.

5. Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2012)

En kortfilm som bevisade två saker: 1) att sju välformulerade minuter kan räcka till en Oscarsnominering och 2) att vardagligt kaos kan erbjuda mera komik och action än 120 minuter av påkostade specialeffekter.

Svårt fånga förgänglig teater i en kanon

Jag, scenkonstkritiker Lasse Garoff på Svenska Yle, måste medge att det var en väldigt svår att besvara för min del. En kunnigare redaktör kunde säkert räkna upp inflytelserika dramatiker och verk ur Finlands teaterhistoria.

Det beror inte enbart på mitt eget bristande kunnande eller att teaterkonsten till sitt väsen är förgänglig. En bidragande orsak är det finländska teaterfältets stora förkärlek för nyskriven dramatik.

En kanon kännetecknas av att den på ett eller annat sätt finns närvarande i den konstnärliga produktionen.

en gammaldags teaterscen med sammetdraperi som lyses upp av strålkastarbelysning
Bild: Photo by Liam McGarry on Unsplash

Då jag bekymrat började googla klassisk inhemsk dramatik konstaterade jag att jag trots relativt flitiga teaterbesök bara har en vag uppfattning om Minna Canths, Aleksis Kivis eller Hella Wuolijokis dramatik.

En uppräkning av framgångsrika pjäser tenderar därför att bli en lista över nu aktiva konstnärer som Kristian Smeds, Sofi Oksanen, Leea Klemola, som regisserar sina egna verk eller skriver för specifika produktioner.

Till och med en tornande gestalt som Jouko Turkka, Teaterhögskolans kontroversiella professor så sent som på 1980-talet, har i stor utsträckning passerat ur det levande minnet och upphört att vara en aktuell referenspunkt inom det konstnärliga skapandet (utom som ett exempel på djupt oetiska undervisningsmetoder).

Den dramatik som sätts upp med viss regelbundenhet tenderar att komma från utlandet. Det är fråga om klassiker ur världslitteraturen som Shakespeare eller Tjechov, eller dramatiker från Norden eller det tyska språkområdet.

Teaterkonsten är till sitt väsen förgänglig, och denna lärdom verkar teaterskaparna i Finland ha tagit till sitt hjärta, på både gott och ont. Men mest på gott skulle jag hävda, eftersom det leder till ett väldigt livskraftigt teaterfält som ständigt uppfinner och återskapar sig självt.

***
Eftersom vi som gör Kulturpodden primärt bevakar kultur inom film, scenkonst och litteratur har vi inte listat verk från kulturområden såsom musik, bildkonst, arkitektur, formgivning och design – men nu är det din tur: vilka verk vill du se på en kanoniserad lista över de mest betydelsefulla finländska kulturverken, skriv och berätta gärna varför i kommentarsfältet här nedan!

Diskussion om artikeln