Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allt fler föreningar flyttar bort från Gillesgården i Åbo – försvinner det svenska rummet?

Uppdaterad 11.12.2022 12:37.
flygbild på en byggnad
Bildtext Svenska Gården i Åbo i hörnet av Auragatan och Eriksgatan.
Bild: Arash Matin / Yle

I centrum av Åbo finns Svenska gården och Gillesgården, där många svenskspråkiga föreningar verkar. Men nu har hyrorna i Gillesgården höjts, och föreningar tvingas avstå från lokaler.

Riku Tuominen, som är verksamhetsledare för Luckan och Föreningsrådet, uppger att flera föreningar lämnat Gillesgården då hyrorna blivit högre och alla inte har råd att söka bidrag eller betala hyrorna.

Enligt tidningen Åbo Underrättelser (artikel bakom betalmur) har bland annat Airisto segelsällskap sagt upp sitt hyresavtal, och nu beslutade Föreningsrådet att säga upp sitt hyresavtal för Loftet, vindsutrymmet vid Gillesgården.

– Vi har försökt kompensera hyreshöjningarna så gott vi kunnat, men utgifterna har ökat för mycket. Användningsgraden har varit låg, med endast sporadiska möten. Om man måste säga upp något utrymme så måste det vara Loftet, säger Tuominen.

Riku Tuominen på Luckan i Åbo. I bakgrunden tavlor och en röd soffa.
Bildtext Riku Tuominen, verksamhetsledare för Föreningsrådet och Luckan i Åbo.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Fastighetsbolaget Svenska Gårdens styrelseordförande Olle Sjövall säger att det naturligtvis är tråkigt att svenskspråkiga föreningar lämnar Gillesgården eller delar av den, men att världen förändras.

– Verksamheten har tydligen minskat hela tiden. De har inte haft så mycket möten eller behov, så det är en naturlig utveckling för deras verksamhet. Det är ganska naturligt att de försöker minska på kostnaderna då, säger Sjövall.

Sjövall påpekar att hyreshöjningen i sig inte är orsaken till att föreningar flyttat ut.

– Vi har höjt våra hyror till självkostnadspris för de svenskspråkiga föreningarna, och då jag talat med ASS och med Föreningsrådet så har den höjningen inte haft med det att göra, utan snarare att verksamheten inte varit så fullbokad som de hoppats på.

Pandemin har påverkat föreningsverksamheten

Riku Tuominen hoppas att det kommer nya eldsjälar i framtiden. Coronapandemin har påverkat då föreningar inte har haft verksamhet och vissnat bort.

Av de utrymmen som Föreningsrådet hyrt så har bara 10 procent av kapaciteten utnyttjats. På dagarna är där inte så mycket verksamhet, och på kvällarna är det inte heller fullbokat. Verksamheten har tydligen minskat hela tiden.

För Svenska gården innebär det lite mindre hyresinkomster för tillfället, men enligt Sjövall är läget i centrum av Åbo helt fantastsikt, så det finns alltid nya möjligheter där. Ekonomin påverkas inte så mycket.

– Vi försöker få svenskspråkiga [hyresgäster], för hela fastighetsbolaget är ju till för att främja svenskspråkiga föreningar, bolag och samfund, men om inte det finns så har vi många krogar som frågat om de får ha sina lagerutrymmen och sådant där. Det ser ut som att vi optimerar utrymmena så att det blir en vinn-vinnsituation för alla, säger Sjövall.

I en artikel i Åbo Underrättelser nämner Riku Tuominen att den hyra som Föreningsrådet betalar har stigit med cirka 300 procent. Olle Sjövall påpekar att svenskspråkiga föreningar nu betalar en självkostnadshyra, medan exempelvis alla restauranger i husen betalar marknadshyra.

– Vi har haft en stor renoveringsskuld på Svenska gården, budgeten för den var 5,8 miljoner euro men utfallet blev 11 miljoner, säger Sjövall.

Vad händer med det svenska rummet?

Riku Tuominen oroar sig över att föreningar flyttar bort från Gillesgården som är ett etablerat ställe för svenskspråkiga föreningar. Om föreningarna inte klarar av att fortsätta hyra lokalerna så krymper det svenska rummet.

– Verksamheten kommer ju att fortsätta. Där finns Luckan, Svenska Klubben, Flickscoutkåren Åbo Vildar, Scoutkåren Pojkarna och Föreningsrådet med hur många föreningar som helst. Nog finns det mycket verksamhet där fortfarande, och till ett mycket rimligt pris – avsevärt under marknadshyrorna, säger Sjövall.

en gul byggnad
Bildtext Gillesgården har varit ett populärt ställe för svenskspråkiga föreningar, men hur går det med det svenska rummet?
Bild: Arash Matin / Yle

Sjövall värnar nog om det svenska rummet, men han säger att det snarast är Föreningsrådet och alla föreningar som borde engagera och locka fler svenskspråkiga med i föreningsverksamhet. Fastighetsbolaget Svenska Gården försöker erbjuda så fina lokaler som möjligt för det.

Styrelsen för fastighetsbolaget Svenska Gården beslutade i torsdags också att gå vidare med utredningarna om att eventuellt sälja affärslägenheterna på gatuplan i Verdandihuset. Såväl Verdandihuset, Gillesgården som Bassihuset måste rätt snart pålas, så därför försöker bolaget minimera riskerna genom att sälja en del av lokalerna. Ett beslut om en eventuell försäljning tas på nästa års sida.

Artikeln uppdaterad 11.12.2022 klockan 12.36 med en precisering om att styrelsen för fastighetsbolaget Svenska gården enbart har tagit ett beslut om att utreda en eventuell försäljning av affärslokalerna i gatuplan i Verdandihuset.

Diskussion om artikeln