Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Paketen hopar sig inför julen hos paketombudet i Karis: ”Det känns som om det finns snälla barn”

En man drar en kärra med paket som hämtats till ett paketombud. Där finns många andra kärror med paket.
Bildtext Företaget Rajalins hall i Karis är full med paket en fredagsmorgon.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Barnen har tydligen varit snälla, för julen ser ut att bli livlig för Matkahuoltos paketombud i Karis. Företagaren Kim Rajalin hoppas ändå att Ekenäs får ett nytt paketombud eftersom paketautomaterna där inte räcker till.

Det är ett vanligt fenomen i Västnyland att paketautomaterna är fulla med paket och inte räcker till, säger Kim Rajalin.

– Antalet automater är kanske rätt, men paketen blir ofta liggande i automaterna. Det leder till att vi för paketen till följande automat, som kanske också är full. Så till slut för vi paketen till Karis.

Det är man tvungen till eftersom Matkahuoltos paketombud i Ekenäs stängde i augusti.

Paketombudet finns på Malmgränd 2 i Karis, i transportbolaget Rajalins lokaler.

En man i svart jacka, vit-röd keps och glasögon står vid en kärra med paket. Han heter Kim Rajalin.
Bildtext Företagaren Kim Rajalin har inga planer på att utvidga även om företages lokaler är proppfulla med paket i december.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Ruschen inför jul startar med shoppinghelgen Black Friday, men i år beställde västnylänningarna inte lika mycket som tidigare via nätet.

– Det var färre paket i år, men jag tror att julen blir livlig. Det känns som om det finns snälla barn i nejden för det verkar vara mycket julklappar i rörelse. Eller så köper föräldrarna åt sig själva.

Ruschen håller på till slutet av december.

– Det är lugnare i januari, men även då har vi en hel del att göra då paket ska skickas tillbaka.

En vit byggnad där man går in till ett paketombud i Karis.
Bildtext Matkahuoltos paketombud finns på Malmgränd 2 i Karis.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Företaget i Karis har tidigare år haft öppet även på lördagar så här inför julen, men så är det inte i år. Däremot har öppettiderna förlängts i december, nu är ombudet öppet klockan 9-18. I vanliga fall stänger de klockan 17.

– I år har vi inte extra personal utan vi jobbar lite mera. I januari blir det sedan lugnare.

Mycket arbete över en natt

Paketombudet i Ekenäs stängde den 31 augusti i år och det innebar mycket mera arbete över en natt för företaget Rajalin.

Det var jättebra att Ekenäs hade ett eget paketombud, säger Kim Rajalin.

– Då paketen inte rymdes i automaterna så förde vi dem till ombudet. Ekenäs är en så pass stor ort att det innebär en hel del arbete för oss nu, vi har hyllorna fulla.

Kim Rajalin säger att lokalen i Karis knappt räcker till då ruschen är som störst, men han har inte planer på att bygga till.

– Man utvidgar inte bara för att det är många paket under en månad om året och dessutom kan det ju komma ett paketombud till Ekenäs.

Flera automater hjälper lite

Kim Rajalin berättar att han försökte få Matkahuolto att hitta ett paketombud i Ekenäs, men lösningen blev att öka antalet paketautomater.

– Det har hjälpt, men fortfarande blir det problem. Vi kör till Ekenäs och om det inte finns plats för paketet eller om det är för stort för en automat, så kör vi tillbaka till Karis. Det är ju inte ekologiskt.

Paketombud i Karis hoppas på nytt ombud i Ekenäs – automater vill inte räcka till

13:27

Dessutom finns det folk som väntar med att hämta ut sina paket, vilket gör att körsträckorna också ökar då paketet måste köras tillbaka till Karis.

Varför lockar det inte att vara paketombud?

– Jag gissar att det beror på att det innebär mycket arbete och ersättningen är låg.

Transportföretaget Rajalin började som Matkahuoltos paketombud på busstationen i Karis 2015. Två år senare flyttade man verksamheten till egna lokaler vid Malmgränd. Kim Rajalin säger att man fortsätter med detta även i framtiden.

– Vi hanterar paket och sköter transporter, så det är lämpligt för oss att ha Matkahuolto som en kompletterande produkt.

– Om vi skulle sluta så måste någon annan ta över, annars blir det obekvämt för alla. Det här är inte lönande, men det är en service vi kan erbjuda eftersom vi är i våra egna lokaler.

Diskussion om artikeln