Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Invånarförening hoppas att Wärtsiläområdet vid Metviken ska bli Vasabornas vardagsrum

Vöyrinkaupungin konepaja-aluetta Vaasassa.
Bildtext Wärtsilä håller på att flytta sin motorfabrik från Metviken till Vasklot i Vasa.
Bild: Niklas Joki / Yle

Musikhus, motionsutrymmen och möteslokaler är några saker invånarföreningen i centrala Vasa önskar till Wärtsiläs gamla fabriksområde, nu när Vasa stad frågare efter åsikter inför planeringen.

Överst på önskelistan, för Wärtsiläs gamla fabriksområde vid Metviken, står musikhus för både klassisk och modern musik, följt av ett kongresscentrum. Musikhus och kongresscentret planeras nu till Wasa Station, men där tycker Birgitta Lång från Invånarföreningen att beslutsfattarna ska tänka om.

– Vi hoppas att Wasa Station inte ska bli av. Ett tornhus där mitt på backen tycker vi inte passar.

Wärtsiläområdet är tio hektar stort. Området blir tomt när Wärtsilä så småningom flyttar sin motorfabrik till Vasklot. Det är Wärtsilä som äger området och byggnaderna.

Bra läge nära centrum

Lång lyfter upp att området är stort och att det redan nu finns ordentligt med parkeringsplatser runt området.

– Landsarkivet söker en plats och det är det uppenbarligen också budgeterat för. Eftersom en hel del kulturinstanser ska flytta från Kasernområdet, när där ska byggas daghem, behövs det säkert också mera utrymmen för konst – både utställningar och magasin. Österbottens museum har ju bland annat svårt att hitta magasineringsutrymmen för sina konstverk.

Lång lyfter upp områdets lämpliga läge mellan huvudbiblioteket och Metviksparken där det redan nu finns rekreation för alla åldrar.

– Motionsutrymmen, en idrottssal, skulle säkert också passa utmärkt på området.

Birgitta Lång från Invånarföreningen i centrala Vasa vid Wärtsiläområdet en kall decembermorgon.
Bildtext Birgitta Lång från Invånarföreningen i centrala Vasa hoppas att det inte ska byggas så mycket bostäder på Wärtsiläområdet.
Bild: Anna Ruda / Yle

Inte så många bostäder

Fem av byggnaderna på området är skyddade, bland annat det så kallade lokstallet. Lång hoppas att man också skulle kunna bevara andra byggnader.

– Föreningar här i stan behöver lokaler för att hålla möten och samlingar.

Dessutom hoppas invånarföreningen att området ska få grönområden, kanske plantskola och vinterträdgård.

– Det är jultid, så man får önska mycket.

Wärtsiläs gamla fabriksområde i Vöråstan i Vasa.
Bildtext Wärtsiläområdet ligger vid Metviken och nära till havet.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

Sist på invånarföreningens önskelista står att det bara skulle byggas en ”måttlig mängd bostäder.”

– Vi tycker att det byggs mycket nu och det finns många planer på nya områden som ska bebyggas. Det har byggts här i centrum och Klemetsö. Det planeras för ungefär 2 000 nya invånare i Travdalen, likaså på Vasklot. Sen byggs det också i närområdena, i Gerby till exempel. Stans befolkning verkar ju inte växa. Därför tycker vi att på det här området borde det inte prioriteras bostäder utan allmänna utrymmen, både för Vasabor och för besökare.

Vöyrinkaupungin konepaja-alueen rakennuksia Vaasassa.
Bildtext På området finns både nyare och äldre byggnader.
Bild: Niklas Joki / Yle

Vasa stad har har utrett och analyserat området, nu samlas det in åsikter, bland annat från stadsborna, och i september 2023 ska detaljplanläggningen och genomförandeavtalen vara klara.

På frågan om vem som ska betala för förnyelsen av Wärtsiläområdet svarar Lång att många av de funktioner som föreningen har på sin lista redan är planerade.

– Det är frågan om att flytta budgetarna till ett annat ställe, geografiskt. Vi vet inte hur det är planerat mellan Wärtsilä och staden i frågan om Wärtsiläs tomtmark och deras byggnader, säger Birgitta Lång.