Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pensioneringsboomen ett faktum – saftig indexhöjning lockade rekordmånga finländare

En person tittar mot en solnedgång som färgar hela himlen orange.
Bildtext Tiotusentals finländare vill bli pensionärer före årsskiftet.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

En sällan skådad pensioneringsvåg har svept över Finland under hösten. Tusentals har lockats i pension i och med den generösa indexhöjningen, som får pensionerna att stiga vid årsskiftet.

– Visst kan man tala om en pensioneringsboom, säger kommunikationsspecialist Peter Lindström vid Pensionsskyddscentralen.

Pensionerna höjs vid årsskiftet med hela 6,8 procent, den största indexhöjningen på flera år.

Indexhöjningen beror i sin tur på den snabbt stigande inflationen.

Svenska Yle berättade tidigare i höstas om rusningen vid pensionsbolagen då många tog kontakt i hopp om att kunna dra nytta av indexhöjningen.

Vid samtliga stora finländska pensionsbolag uppger man nu att rusningen verkligen har varit helt exceptionell, och att pensioneringsboomen är ett faktum.

Partiell ålderspension mångas favorit

För att kunna dra nytta av indexhöjningen måste man ha gått i pension före årsskiftet.

Särskilt partiell ålderspension har varit ett lockande alternativ: enligt Pensionsskyddscentralens uppgifter har omkring 34 000 finländare ansökt om partiell ålderspension vid utgången av november månad i år, jämfört med omkring 13 000 året innan.

En interiör i Pensionsskyddscentralens hus i Fiskehamnen i Helsingfors. På väggen finns Pensionsskyddscentralens logotyp.
Bildtext Pensionsskyddscentralen är ett lagstadgat samarbetsorgan inom arbetspensionsskyddet.
Bild: Vesa Laitinen

Flera som väljer partiell ålderspension fortsätter jobba i stort sett som vanligt.

– Våra egna tidigare kartläggningar visar att över hälften fortsätter jobba, och i år kan andelen vara ännu större, påpekar direktör Saija Sundén vid pensionsbolaget Elo.

Vanlig ålderspension har sökts av 62 700 personer, jämfört med omkring 50 000 året innan.

Håller systemet ihop?

Peter Lindström anar att pensioneringsvågen märks i hela landet, även om det tillsvidare inte finns noggrannare uppgifter om hur olika branscher berörs.

Återstår frågan hur Finlands pensionssystem håller för ett så här pass stort antal pensioneringar, plus de generösa indexhöjningarna?

– Systemet klarar nog av det här rent finansiellt, några exceptionella år gör inte så stor skillnad. Men om det här fortsätter i 5–10 framåt så måste vi ta oss en funderare, svarar Peter Lindström.