Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

160 000 ”närproducerade” granitstenar klär den nyinvigda gågatan i Vasa

Stålskulpturen Remmaren utanför tågstationen på den nya gågatan i Vasa. Som modell för skulpturen har stått ett gammalt sjömärke, en västprick.
Bildtext Stålskulpturen Remmaren av Jaakko Pernu utanför tågstationen på den nya gågatan i Vasa. Som modell för skulpturen har stått ett gammalt sjömärke, en västprick.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Det nya gågatuavsnittet finns mellan järnvägsstationen och Storalånggatan på Hovrättsesplanaden. Gågatan har anlagts sedan april och den blev färdig enligt tidtabellen.

Den nya gågatan blev inte till av sig själv utan skapades av en stor skara yrkesmän. Under gågatan löper bland annat 17 kilometer snösmältningsrör. Själva gatan har belagts med 3 000 kvadratmeter granitplattor och 160 000 nubbstenar.

Inför den högtidliga öppningsceremonin med bandklippning och avtäckningen av det nya konstverket utanför den likaså nya rondellen talade vi med Max Jansson, vd för Visit Vasa om den nya gågatan i allmänhet och stenbeläggningen i synnerhet.

– Det var ett medvetet val att klä den nya gågatan med en stenbeläggning av inhemsk granit. Vi ville bygga ekologiskt och hållbart. Hållbart också med tanke på vårt bistra klimat.

Den nya delen av gågatan i Vasa mellan Storalånggatan och tågstationen.
Bildtext Den nya delen av gågatan känns än så länge igen av de små träden som så småningom ska växa sig stora.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Han säger sig också vara glad över att gågatan äntligen börjar på det ställe där det känns naturligt, utanför den gamla järnvägsstationen och resecentret.

– När du hädanefter anländer med tåg eller buss till Vasa får du direkt en känsla av att ha hamnat mitt i staden. Den nya delen leder dig rakt in till centrum och torget och i förlängningen ner till havet. Vi får tacka arkitekten av det ”nya” Vasa Carl Axel Setterberg för anläggningen av de vida esplanaderna som korsar staden och lämpar sig ypperligt för anläggningen av gågator.

Ett gammalt sjömärke

I ändan av gågatan uppfördes stålskulpturen Remmaren av skulptören Jaakko Pernu från Kelviå. Konstverket är sex och en halv meter högt.

Som modell för skulpturen har stått ett gammalt sjömärke, en västprick. Idén bakom skulpturen bygger på Vasa centrums centrala läge och hur staden omges av havsvikar. Skulpturen ska stå som märke för Vasa och underlätta navigeringen från stationen till centrum.

Stålskulpturen Remmaren av Kälviäkonstnären Jaakko Pernu på gågatan i Vasa. Som modell för skulpturen har stått ett gammalt sjömärke, en västprick.
Bildtext Ett sjömärke har blivit landmärke.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Verket baserar sig på den dåvarande västpricken där röda koner pekar mot olika håll, uppåt och neråt. Den används fortfarande i sjökort på papper men nu är färgen svart. Den visar att märket ska passeras på västra sidan. Det här gäller dock inte för skulpturen.

Remmaren har stått där utanför Vasas järnvägstation sedan slutet av november men det invigs officiellt i samband med öppningsceremonin.

Cykelgaraget

Snett mitt emot den nya skulpturen hittar man en annan nymodighet, ett cykelgarage. Cyklingen ökar alltjämt i staden och nu finns det alltså en möjlighet att hyra sig en skyddad och bevakad ställplats under tak på en av stadens mest centrala platser.

Det nya cykelgaraget känns luftigt som en paviljong och smälter därför bra in i miljön utanför tågstationen.

En glaspavillon som fungerar som cykelgarage utanför Vasa resecentrum
Bild: Peter Lüttge / Yle