Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Ryska varuhus säljer fortfarande muminprodukter – vd:n Roleff Kråkström förklarar varför

ryska produkter med bilder av Mumintroll på.
Bildtext De här bilderna togs i ett ryskat varuhus i veckan. Till höger riskakor, till vänster en kupong som också kan bli julgransdekoration.

Moomin Characters har ingen möjlighet att stoppa försäljningen av muminprodukter i Ryssland. Men försäljningen borde upphöra när varorna tar slut.

En finländare bosatt i Ryssland kontaktar Svenska Yle och berättar att en av Rysslands största varuhuskedjor, Lenta, fortfarande säljer Muminprodukter. Trots alla handelsrestriktioner mot Ryssland är de uppställda i hyllorna med kex, saft och mjölk, vilket förvånar tipsaren.

Åtminstone ännu för några dagar sedan fick kunderna dessutom en kupong med erbjudanden i kassan. Muminbilden kunde man klippa ut till julgranen.

Roleff Kråkström är vd på Moomin Characters. Han säger att allt det här är fullt möjligt eftersom Moomin Characters varken producerar eller saluför muminprodukter själv.

– Vi ger ut licenser åt bolag runt om i världen. För tillfället har vi cirka 800 licenstagare. Före det olagliga angreppet på Ukraina hade vi kanske två dussin licenstagare också i Ryssland.

”Övergångsperiod då det ännu finns produkter kvar”

Dessutom sålde många finska och nordiska licenstagare sina produkter till Ryssland. Men då Putinregimen inledde sitt massiva anfall mot Ukraina reagerade Moomin Characters så fort de kunde.

– Inom en och en halv månad gav vi strikta order åt våra agenter som sluter avtal för vår del att inte göra eller förnya ett enda nytt avtal i Ryssland eller med ryska bolag, säger Roleff Kråkström.

Men bolagen kan sälja slut de produkter som eventuellt har funnits i affärer eller i Moomin Characters licenstagares lager.

– Det blir en övergångsperiod då det ännu finns produkter kvar. Det finns tyvärr ingen mekanism för oss att kontrollera hur de säljer slut sina produkter, men vi har de facto inga samarbeten aktiva mera i Ryssland, säger Roleff Kråkström.

”De ryska bolagen bär ett ansvar för dagens Ryssland”

Det finns förstås inget sätt att garantera att ryska bolag inte fortsätter tillverkningen av Muminprodukter utan lov, men Roleff Kråkström oroar sig inte så mycket för det.

– Ryssland hör definitivt inte till toppnationerna när det gäller olagliga produkter. De förekommer klart mest i Asien. Vi har haft ganska få upphovsmannarättsliga fall i Ryssland.

Den vinst som de ryska bolagen nu gör på att sälja muminprodukter stannar i Ryssland. Roleff Kråkström säger att Moomin Characters inte ens skulle vilja ha någon andel av den vinsten.

– När vi sade upp alla avtal försökte våra ryska samarbetsparter komma med olika förslag, men vi sade bara nej tack. Vi vill helt och hållet klippa banden så vi får faktiskt inga pengar.

Han tycker inte det finns någon acceptabel modell för hur man skulle kunna arbeta med Ryssland.

– Vi tycker faktiskt att de ryska bolagen bär ett kollektivt ansvar för att Ryssland fungerar som det gör i dag, och vi kan inte på något sätt motivera fortsatt samarbete.