Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Falska löften om hälsoeffekter och stora inkomster – experter kritiska till nätverksförsäljning

Uppdaterad 13.12.2022 14:38.
Marica Engström och Jaakko Huitti vid Åbo universitet undersöker kosttillskott som säljs med hälsopåståenden. Claudia Gross forskar i nätverksförsäljning och Rigmor Robert ser likheter mellan MLM-företag och sekter
Bildtext Marica Engström och Jaakko Huitti vid Åbo universitet undersöker kosttillskott som säljs med hälsopåståenden. Claudia Gross forskar i nätverksförsäljning och Rigmor Robert ser likheter mellan MLM-företag och sekter.
Bild: Annvi Gardberg/Yle, Anki Westergård/Yle och privat bild.

Finländska nätverksförsäljare ger löften om hälsoeffekter eller ekonomisk framgång som strider mot lagen. I USA ingriper myndigheterna ofta mot den här sortens falska löften, men i EU är lagstiftningen svagare.

“Du blir lugnare, livskraftigare och yngre!” lovar det amerikanska företaget B-Epic om ett av sina kosttillskott. Svenska Yle får ett tips om hur kosttillskotten marknadsförs av finlandssvenska nätverksförsäljare i Nyland.

“Linda” är en av dem som hör av sig till Svenska Yle. Hon har ätit tre av B-Epics kosttillskott i några veckors tid, men slutade när hon fick diarré. Vi låter testa dessa kosttillskott vid Åbo Universitets labb för naturlig kemi. ”Linda” vill vara anonym eftersom hon köpt produkterna av en av sina bekanta.

Nätverksförsäljning kallas även för MLM, alltså multilevel marketing. Man säljer ofta kosttillskott, hudvård eller husgeråd och rekryterar nya kunder och återförsäljare på så kallade hemmapartyn eller på sociala medier.

Påståenden om medicinsk effekt

B-Epic berättar på sin webbsida att deras kosttillskott innehåller extrakt av växter och andra naturprodukter. Företaget utlovar förutom föryngring också “förbättrad metabolism och tarmfunktion som resulterar i viktminskning, sund sömn” och “förbättrad hjärnfunktion.”

I B-Epics slutna Facebookgrupper i Finland och i Sverige hävdar några återförsäljare att de mår psykiskt bättre av kosttillskotten. Vissa uppger att de har kunnat lämna bort antidepressiva läkemedel eller andra mediciner.

Skillnanden mellan MLM och pyramidspel

Analysen vid Åbo universitet visar att kosttillskotten ser ut att innehålla det innehållsförteckningen uppger. Den mest dominerande ingrediensen är en stor dos koffein, berättar studerande Jaakko Huitti och specialforskare Marica Engström vid forskningsgruppen för naturlig kemi.

– Varje produkt innehåller tusentals kemiska föreningar, den kombinatoriska effekten kan vara okänd. Jag skulle inte köpa de här produkterna, säger Marica Engström.

“Linda” lade ut över hundra euro på B-epics kosttillskott och leveranskostnader.

– Det var bortkastade pengar. De gav ingen effekt - inte ens placeboeffekt - förutom att jag fick ont i magen. Jag kom fram till att jag inte behöver någon detox, jag har ju en fungerande lever, säger ”Linda”.

Hälsolöften som bryter mot lagen

Överinspektör Marjo Misikangas på Livsmedelsverket slår larm om B-Epics hälsopåståenden när Svenska Yle gör henne uppmärksam på texter som företaget och återförsäljarna publicerat.

– Om ett företag säljer kosttillskott i Finland och hävdar att det inverkar på hälsan så måste det följa EU:s regler för godkända hälsopåståenden. Det gör inte B-Epics påståenden.

Misikangas tillägger att det är förbjudet att hävda att kosttillskott har medicinsk inverkan, eftersom kosttillskott räknas som livsmedel.

Ida Vähänen som har sålt kosttillskott för två av de största MLM-företagen i Finland berättar att hon lärde sig undvika skriftliga bevis.

Vi blev instruerade att vi inte skulle skriva något om kosttillskottens verkningar. Om det finns det svart på vitt blir det lättare att göra en anmälan om otillåtna hälsopåståenden.

Vähänen berättar att försäljarna uppmanades att träffa kunder på tu man hand och prata. Då kunde de lova vad som helst utan att det ledde till trubbel.

Affärsmodellen är problematisk, säger forskare

Claudia Gross forskar i företag inom nätverksförsäljning och intresserar sig särskilt för företagsetik. Hon är biträdande professor vid Radboud Universiteit i Nijmegen, Nederländerna.

Enligt henne är affärsmodellen problematisk över lag, och särskilt olämplig för försäljning av kosttillskott. Privatpersoner säljer från hemmasoffor och på sociala medier och därför kan huvudkontoret alltid frånsäga sig ansvar om marknadsföringen strider mot lagen. Det gör den om försäljarna till exempel kommer med otillåtna hälsopåståenden eller överdrivna löften om ekonomisk framgång.

– Huvudkontoret kan säga att det här strider mot våra principer, det är de enskilda försäljarna som gör fel. Samtidigt är det just det här företagen lever på, konstaterar Gross.

Claudia Gross forskar i nätverskförsäljning och ser många etiska problem i företagen i branschen.
Bildtext MLM-forskare Claudia Gross anser att lagstiftningen vad gäller nätverksförsäljning är tandlös inom EU. Hon ser MLM-företagen som pyramidspel som nätt och jämnt håller sig på rätt sida om lagen.
Bild: Privat bild.

Myndigheter ingriper mot MLM-företag i USA

I USA har myndigheterna gripit in mot flera stora företag som driver nätverksförsäljning. Till exempel företaget Young Living har i år har fått varningar på grund av försäljarnas olagliga hälsopåståenden. Andra företag har tvingats böta eller betala ersättningar för att de gett ogrundade löften om stora vinster för återförsäljare.

I Finland och inom EU är myndigheterna passivare än i USA, konstaterar Claudia Gross.

– EU:s direktiv om pyramidspel och MLM är svaga. Det här beror på effektiv lobbning både av europeiska direktförsäljare och amerikanska företag.

Den MLM-kund som också säljer varor för ett företag skyddas inom EU varken av konsument- eller arbetslagstiftning. Hen har därför svårt att hävda sin rätt juridiskt, konstaterar Gross.

Ogrundade löften om rikedom

En av B-Epics finlandssvenska försäljare jobbar aktivt för att locka med nya återförsäljare. Hon berättar på Facebook att hon blir bjuden på en gratis resa till ett femstjärnigt hotell, all inclusive. “Det kunde lika gärna vara du som sitter här idag” skriver hon och lägger till hashtaggar som ”skapadittdrömliv” och ”networkmarketingsuccess”.

Den amerikanska forskaren Stacey Bosley konstaterar i en artikel från 2021 att så gott som alla (97%) av nätverksförsäljarna i USA har lockats med ogrundade påståenden om att de kan tjäna stora pengar. De lär sig också själva framföra såna påståenden till dem de i sin tur rekryterar. I verkligheten går bara en av fyra amerikanska MLM-försäljare på vinst. De övriga förlorar pengar eller går på plus minus noll.

Två personer pratar i ett laboratorium vid Åbo universitet.
Bildtext Jaakko Huitti analyserar det amerikanska företaget B-Epics kosttillskott som säljs av nätverksförsäljare i Finland. Hans handledare Marica Engström (till höger) skakar på huvudet åt företagets hälsopåståenden.
Bild: Yle/Annvi Gardberg

Att vara nätverksförsäljare handlar ändå inte enbart om pengar. Företagen erbjuder sina försäljare ett sammanhang, en gemenskap. Det bjuds på fester, man stöttar varandra, hyllar och belönar dem som säljer eller rekryterar mycket.

Frälsningskyrka utan gud

Läkare och psykoterapeut Rigmor Robèrt är specialiserad på andligt och sektlikt våld. Hon säger att det finns likheter mellan nätverksförsäljning och sekter.

– Budskapet är att man är en enda stor familj som bygger upp den här framgångsrörelsen, säger hon.

Enligt Robèrt är det en rejäl varningsflagg då man inom en organisation uppmanar sina medlemmar att inte ha så mycket kontakt med familj och vänner.

– Då du med eller utan tillsägelse börjar tappa kontakt med vänner och familj från förr är du på väg att sugas in i något destruktivt och då slutar det sällan lyckligt, säger Robèrt.

Robèrt ser likheter mellan den hajpade stämningen på företagens events och den uppumpade stämning som idrottare har i sina omklädningsrum innan en match för att komma i stämning.

– Alla de här säljrörelserna, de är som en frälsningskyrka utan gud, där det är pengarna som är guden, säger hon.

Svenska Yle har försökt nå företaget B-Epic för en kommentar men inte fått svar.

Artikeln öppnar för kommentarer måndag 12.12.

I poddserien Nätverksförsäljarnas hemligheter granskar Svenska Yle sju olika företag som sysslar med nätverksmarknadsföring- och försäljning. Du hör också internationella experter och forskare uttala sig.

Nätverksförsäljarnas hemligheter

Spela upp

Diskussion om artikeln