Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kallt väder och Olkiluotos försening stora motgångar för energiförsörjningen – enligt Fingrid klarar vi nästa vecka, sedan får vi se

Ellinje i vintrigt skogslandskap.
Bildtext Nästa måndag blir kall och kommer att vara utmanande för energiproduktionen.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Dåligt väder för energiproduktion, Olkiluoto 3 kommer producera el tidigast i slutet av månaden, och svårt att importera el från Sverige. Mycket går emot elförsörjningen i Finland just nu, men enligt Fingrid kommer vi att klara motgångarna.

En olycka kommer sällan ensam och mycket talar för att vi kan få en ordentlig elbrist ännu i vinter. Det kalla vädret fortsätter och på måndag kan temperaturen sjunka till -20 grader på sina håll.

Meteorologiska institutet, som ger väderprognoser ur energisynvinkel, rapporterar att energivädret bli tillfälligt dåligt på måndag då vinden avtar och vädret blir kallare.

Samtidigt meddelar Industrins kraft TVO att elproduktionen från Olkiluoto 3 försenas ytterligare. Regelbunden produktion är att vänta tidigast i februari, meddelar man.

Utöver det stängs reaktor 3 på Oskarshamns kärnkraftverk i Sverige ner i nio dagar, vilket gör det svårare att importera el från Sverige.

Men vi ska klara det, säger Timo Kaukonen, driftplaneringschef på Fingrid.

– Det verkar som att vi kan importera tillräckligt från grannländerna, speciellt från norra Sverige och möjligen från Estland. Om det inte uppkommer några fel i systemet borde vi kunna klara det, säger Kaukonen.

Inga planerade stopp i eltillförseln – ännu

Enligt Kaukonen är det inte heller ännu risk för att köra igång med planerade elavbrott.

– Nej, så länge det inte uppstår några stora fel vid gränsförbindelserna eller i de stora kärnkraftverken så klarar vi oss.

Finlands totalkonsumtion av el ligger för tillfället på drygt 11 000 megawatt och prognosen för måndagen ligger på 12 000. Finlands produktion ligger på ungefär 9 400 megawatt, enligt Kaukonen kan vi importera det resterande vi behöver.

Det här gäller alltså för nästa vecka, men om det mycket kalla vädret fortsätter innan man får igång reaktorn i Oskarshamn kan det bli svårare, menar Kaukonen.

– Förhoppningsvis blir det inte kallare än på måndagen. Måndagen klarar vi utan Olkiluoto 3, men efter det kan det bli svårare. Då närmar vi oss en situation med elbrist, men vi får se vad som händer.

Spara el, speciellt under de timmar elbehovet är som störst i landet

Kaukonen uppmanar alla finländare att spara el i mån om möjlighet. Det vinner alla på.

När det blir mycket kallare, kommer börselpriserna också att vara högre på marknaden. Genom att minska på elkonumtionen sparar konsumenterna pengar och Finland el.

Enligt Kaukonen är det allra viktigast att spara under de timmar då elbehovet är som störst i landet, det vill säga några timmar på morgonen och på kvällen.