Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk oppositionspolitiker dömdes till 8,5 års fängelse för kritik mot kriget – Putin: ”Vem är Jasjin?”

Rättegång i Ryssland.
Bildtext Den ryska oppositionspolitikern Ilja Jasjin, åtalad för att ha "misskrediterat" den ryska armén i Ukraina. Här tillkännages en dom vid Meshansky tingsrätt i Moskva den 9 december 2022. Han dömdes för att ha spridit "falsk information" om Ryssland
Bild: Lehtikuva

Den ryska oppositionspolitikern Ilja Jasjin har dömts till 8,5 års fängelse för att ha spridit ”falsk information” om den ryska armén.

En rysk domstol har slagit fast att Ilja Jasjin döms till fängelse för sin kritik mot Ukrainakriget.

I åtalet sägs det att Jasjin har orsakat stor skada för Ryssland och att han har ökat de politiska spänningarna i landet medan ryska trupper kämpar i Ukraina.

Jasjin har kallat de ryska truppernas agerande i den ukrainska staden Butja för en massaker.

Han har kallat president Putin för krigsförbrytare. Han kallar också Ukrainakriget för ett krig, och inte en specialoperation – den benämning som den ryska ledningen använder sig av.

Jasjin greps i juni och han har suttit häktad sedan dess.

Putin: ”Vem är Jasjin?”

En reporter bad senare på fredagen president Vladimir Putin kommentera domstolsbeslutet.

Putins svar blev: Vem är Jasjin?

Sedan tillfogade han att han anser att det är fel att tvivla på en domstols beslut.

Jasjin vinkade från sin glasbur i en Moskvadomstol den 30 november.

Moskvadomstol fäller sin dom över krigskritikern Ilja Jasjin

Oppositionspolitikern Jasjin valde att stanna i Ryssland.

I sitt sista uttalande till domstolen tidigare i veckan, vädjade Jasjin direkt till president Putin och sa att han ser presidenten som skyldig till ”denna slakt” och bad honom stoppa ”denna galenskap”.

Jasjin sa också till Putin att ”då du ser på konsekvenserna av detta monstruösa krig, inser du förmodligen själv vilket allvarligt misstag du begick den 24 februari. Vår armé hälsas inte med blommor. De kallar oss bestraffare och ockupanter. Orden död och förödelse är nu fast förknippade med ditt namn. Du har fört med dig en fruktansvärd olycka för ukrainarna – människor som förmodligen aldrig kommer att förlåta dig.”

Sedan kriget i Ukraina inleddes har har Ryssland försökt röja undan de flesta former av oliktänkande, och de flesta framträdande oppositionella befinner sig antingen i fängelse eller i exil.

Den 39-åriga Jasjin har ändå uppmanat sina anhängare att hålla sig glada: ”Snälla, sjunk inte i förtvivlan och glöm inte att det här är vårt land”, sa han i sitt sista uttalande. ”Det är det värt att kämpa för. Var djärv, ge inte vika för det onda, och stå emot”.

Rättegång mot Ilja Jasjin
Bildtext Den ryska oppositionspolitikern Ilja Jasjin under en förhandling i Tverskoj tingsrätt i Moskva den 23 november 2022.
Bild: Lehtikuva

Jasjin uppmanar vänner och anhängare att motsätta sig kriget

I ett inlägg på Telegram uppmanade Jasjin sina anhängare att fortsätta att motsätta sig kriget i Ukraina.

”Med denna hysteriska dom vill myndigheterna skrämma oss alla men i själva verket visar den bara deras svaghet. Starka ledare är lugna och självsäkra. Det är bara veklingar som försöker täppa till munnen på alla och trycka ner alla slag av oliktänkande”.

Jasjin tillade att det är han och hans vänner som har segrat i den här rättegången: ”Vi berättade sanningen om krigsförbrytelserna och ville få slut på blodutgjutelsen”.

”I dag kan jag bara upprepa vad jag sa då jag arresterades: Jag är inte rädd, och det ska ni inte heller vara. Förändringen finns precis runt hörnet.”

Navalnyj visar sitt fulla stöd

Också den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har kommenterat domen, och beskriver den som ”skamlös och laglös” i ett inlägg på sitt Twitter konto – ett konto som hanteras av hans team i exil.

”Ilja Jasjin, vi är alla stolta över dig. Ryssland kommer att bli fritt och det kommer du också att bli”, skriver Navalnyj.

Det är bättre att sitta bakom lås och bom i ett decennium och förbli en ärlig person än att tyst känna skam för blodet som spills av regeringen

― Ilja Jasjin

Källor: Reuters, AP, AFP