Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainska fredspristagaren Olga Matvijtjuk: ”Putin kommer sluta först när han stoppas”

På bilden ses människorättskämpen Oleksandra Matvijtjuk ta emot ett pris på en ceremoni.
Bildtext Oleksandra Matvijtjuk från den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties tog den 30 november emot Right Livelihood-priset i Stockholm. Priset kallas ibland för det alternativa Nobelpriset och delas ut årligen.
Bild: EPA-EFE

Civilsamhällets roll i fredsprocessen står i fokus när Nobels fredspris delas ut i Oslo lördagen 10 december. Då prisas tre människorättsaktörer från Ryssland, Belarus och Ukraina för deras arbete.

Årets val av fredspristagare har väckt reaktioner, inte minst i Ukraina. Till exempel twittrade president Volodymyr Zelenskyjs nära rådgivare Mychajlo Podoljak att ”Nobelkommittén har en intressant förståelse för ordet fred när vinnarna är representanter från två länder som attackerade den tredje”.

Den kritiken bemötte Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen under en presskonferens på fredagen tillsammans med de tre fredspristagarna.

I presskonferensen deltog Oleksandra Matvijtjuk som leder den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties, Jan Ratjinskij, styrelseordförande för den ryska människorättsorganisationen Memorial och Natalia Pinchuk som är gift med den fängslade belarusiske människorättskämpen Ales Bjaljatski.

Reiss-Andersen konstaterade att kommittén genom fredspriset alltid vill signalera om behovet av fred och att man i år ville betona det viktiga fredsarbete som görs av det civila samhället.

Putin måste dras inför rätta

Den ukrainska människorättskämpen Oleksandra Matvijtjuk sa att Nobels fredspris ger en unik möjlighet för människorättsorganisationer att få en röst och bli hörda.

Enligt Matvijtjuk behöver Ukraina hjälp från det internationella samfundet för att få slut på kriget och för att stoppa Rysslands president Vladimir Putin.

– Vi tar emot Nobels fredspris mitt under ett krig, ett blodigt krig. Ryssland har i decennier begått krigsbrott i många länder runtom i världen, de har inte blivit straffade för vad de gjort i till exempel Syrien. Vi måste bryta den här cirkeln av straffrihet och grunda en internationell tribunal för att dra Putin, Lukasjenko och andra krigsförbrytare inför rätta. Det här kriget liknar ett folkmord. Ukraina kämpar för sin frihet att vara ett självständigt och demokratiskt land. Om vi slutar kämpa kommer det inte finnas mer, sa Matvijtjuk och fortsatte:

– Det råder inga tvivel på att Putin kommer ställas till svars i en internationell domstol.

Vill inte intervjuas tillsammans

Oleksandra Matvijtjuk hade tidigare sagt att hon inte vill intervjuas samtidigt som den ryska människorättsorganisationen Memorial. Men att hon inte motsätter sig att dela priset med Memorial eller att delta i den gemensamma presskonferensen.

– Vårt land är i krig med Ryssland. Det är viktigt att göra Ukrainas ståndpunkt tydlig, sa Matvijtjuk till NRK som motivering till beslutet och fortsatte:

– Jag är säker på att vi kommer tala om samma teman i våra intervjuer, men att vi gör det på varsitt håll.

Jan Ratjinskij från Memorial har sagt att han respekterar och har förståelse för Matvijtjuks beslut.

– Jag anser att det är ett välgrundat beslut. Det har inget med vårt förhållande att göra. Vi har varit och är vänner i dag, sa Ratjinskij.

– Omständigheterna är svåra och måste beaktas.

Källor: New York Times, NRK