Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pandemin gav Ähtäri Zoo både utmaningar och möjligheter: “Får pandorna ungar kommer det att väcka mycket intresse”

En kvinna med svart munkjacka lutar mot ett staket till en inhängnad med en pandabjörn.
Bildtext Lyckas jättepandorna Lumi och Pyry få ungar, kommer intresset igen att väckas för pandorna, förutspår Anna Palmroth, som är chef för pandaverksamheten på Ähtäri zoo i Etseri.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Ähtäri Zoo i Etseri fyller 50 år till sommaren. Trots många kämpiga år bakom sig, tror man på djurparken att konceptet ska hålla. Speciellt om deras största attraktion, pandorna, lyckas få tillökning.

Det är glest mellan bilarna på Ähtäri Zoos parkering i Etseri en vardag i advent. Även om djurparken är öppen året om har besökarna alltid hopat sig kring semestertiderna.

Barnfamiljerna hittade till parken under pandemin, men så snart gränserna öppnade valde många finländare att styra kosan söderut, beklagar sig Arja Väliaho, som är vd för Ähtäri Zoo.

– Verksamheten går i vågor och vår omsättning med den. Först slog pandemin till, då föll gruppresorna bort. Så hittade barnfamiljerna oss. Sen öppnade gränserna och finländarna började resa utomlands igen, men skolgrupperna har hittat oss igen, säger Arja Väliaho.

Ekonomin utmanande

De senaste åren har turismen lidit hårt av restriktionerna. Men Ähtäri Zoo har brottats med ekonomiska problem oavsett. De höga kostnaderna för djurparkens dragplåster – pandorna – kräver stora mängder besökare för att hålla parken ekonomiskt livskraftig.

– Vi ser nog att vi har utmaningar också i det här läget, säger Väliaho.

En kvinna med vinterjacka, står intill en inhängnad med en stor älg i en snöbeklädd hage.
Bildtext De inhemska djurarterna väcker också mycket intresse, för det är inte alla som sett en livslevande älg – speciellt inte så här nära, konstaterar Arja Väliaho som är vd för Ähtäri Zoo.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Anna Palmroth som är chef för pandaverksamheten på djurparken har haft fyra år på sig att bygga relationen till djurparkens verkliga dragplåster.

Före pandemin samlade parken som bäst kring 200 000 besökare. Men nu har många redan sett de svartvita björnarna – så något nytt behövs för att locka flera besökare.

– Pandorna är helt klart parkens ledstjärna, så de väcker nog mycket intresse bland folk, säger Palmroth.

Honan var skendräktig

Även om besökarna ibland slås av att pandorna inte är så aktiva, utan mest antingen äter eller sover, så vidhåller Palmroth att de svartvita björnarna är fascinerande.

– Det som överraskat mig mest är kanske hur smarta de faktiskt är.

Vid djurparken framhåller man att den stora artrikedomen och rena gen-bas som djuren har, är en tillgång som tål att understrykas och marknadsföras. Men ska det bli ekonomisk bärighet i verksamheten, borde antalet besökare öka.

Det har redan funnits både en förhoppning och övertygelse om att pandorna Lumi och Pyry skulle få en unge. Honan visade sig ändå vara skendräktig, vilket var något av en besvikelse.

Möjligheten för paret att faktiskt få en unge är begränsat till bara några dagar, en gång om året. Då får honan och hannen umgås och de lämnas i fred för att para sig.

– Det är inte ovanligt att det tar några år efter det att de blivit könsmogna, så de behöver lite tid att öva sina färdigheter innan de får det att fungera, säger Anna Palmroth, som med intresse följt med tidigare försök.

Hög avgift för artbevarande

Hon tycker ännu att det är eftersträvansvärt att få pandaungar på djurparken. Men även om paret får avkomma, får inte heller ungen bli kvar som parkens egendom. Nu löper ett 15-årigt avtal med Kina, om att hålla pandorna här mot en avgift som sagts vara kring en miljon årligen.

– 80 procent av avgiften går bevisligen till att bevara arten i det vilda i Kina. Så ungen skulle först tillbringa några år med sin mamma och sedan placeras på en annan djurpark.

Den höga avgiften för att hålla pandorna i Etseri har varit betungande för djurparken. Från myndighetshåll har man varit oroad huruvida parken har tillräckligt stark kassa för att fortsätta hålla djuren. Ledningen för parken är ändå hoppfull att det normaliserade läget ska ge parken ett tillräckligt besökarantal.

– Jag tror starkt på att inrikesresandet kommer att fortsätta och att besökarna ska hitta till djurparken, säger vd:n Arja Väliaho.

Två renar går i en inghängnad och äter från den snöklädda marken
Bildtext Ett aktivt utbyte av djurarter mellan de europeiska djurparkerna, gör att man också får in nya djur både till Ähtäri Zoo, men också att man kan dela med sig av finländska djurarter till andra djurparker.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Chefen för pandaverksamheten vet att pandorna, och speciellt en framtida eventuell unge, skulle vara en stark attraktion för djurparken.

– Men det måste ändå finnas ett koncept där man lyfter fram också de andra djurarterna och tillräckligt tydligt satsar på miljöfostran kring de andra djuren, säger Anna Palmroth.

Hemestrandet fortsätter

Parkens ledning vidhåller att det europeiska utbytesprogram man har mellan djurparkerna ger en god grund för att hålla sig med intressanta arter. Och djurparken i Etseri har hela tiden prisats för att vara genetiskt rent, vilket är en fjäder i hatten bland djurparkerna.

– Jag vill nog tro att vårt koncept är starkt och att vi i framtiden ska satsa allt mera på artbevarande och på miljöfostran, så att vi har en bra framtid, säger Arja Väliaho.

Diskussion om artikeln