Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnwatch: Många klädmärkens klimatmål är otillräckliga

Kläder hänger på en klädstång utanför en butik.
Bildtext Klädindustrin beräknas orsaka mellan fyra och tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser.
Bild: Yle / Anna Björkqvist

Så kallade vetenskapsbaserade klimatmål ger klädmärken och butikskedjor stora friheter att lägga upp slappare klimatmål. Något som ofta utnyttjas, rapporterar medborgarorganisationen Finnwatch.

Många ansvarsfulla klädmärken eller butikskedjor har satt upp så kallade vetenskapsbaserade klimatmål, men enligt en rapport från medborgarorganisationen Finnwatch tar dock endast cirka sex procent av dessa företag hänsyn till klimatmålet att få den globala uppvärmningen att stanna vid 1,5 grader.

Enligt Finnwatchs klimatexpert Lasse Leipola finns det stora luckor i löftena även hos de mest progressiva företagen. Klädindustrin beräknas orsaka mellan fyra och tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser.

Inom kläd- och textilindustrin genereras den stora majoriteten av utsläppen i produktionen, som vanligtvis sköts av en underleverantör.

Företagen utnyttjar kryphålen

Kriterierna för det ledande Science-Based Targets-initiativet (SBTi), som definierar vetenskapsbaserade klimatmål för företag, ger mycket friheter i hur underleverantörers utsläpp ska beaktas. Enligt rapporten utnyttjas dessa friheter ofta till företagens egen fördel.

Istället för utsläppsminskningar räcker det till exempel att vissa underleverantörer av klädmärken ansluter sig till SBTi-systemet för att de ska uppfylla kriterierna.

Utsläppsmålet kan också knytas till en viss del av verksamheten, då kommer utsläppen inte att minska tillräckligt snabbt i takt med att verksamheten växer.

– Att lösa klimatkrisen kräver en snabb och genuin minskning av alla utsläpp, säger Finnwatchs klimatexpert Lasse Leipola.

Finnwatch anser att användningen av SBTi-systemet är ett bra verktyg för att sätta grundläggande klimatmål. Företag bör dock sätta samma minskningsmål för hela värdekedjan, även om SBTi också tillåter att ett slappare mål sätts i enlighet med vetenskapen.

De utsläpp som genereras i produktionskedjan är de mest utmanande för företagen, att minska dem kräver samarbete med deras egna underleverantörer. Detta bör dock inte användas som motivering för att lägga upp slappare mål, anser Finnwatch.