Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tidigare Piffen-fotbollsspelaren Matias Lahti avstängd i fyra år för dopning

Pargas IF, SJK Akademia
Bildtext Matias Lahti (i rött) i en match i april 2022 då Piffen mötte SJK Akatemia.
Bild: Arash Matin / Yle

Matias Lahti testade positivt för dopning i juni i samband med en match mellan KTP och Pargas IF i fotbollens division 1.

Den 23-åriga mittfältaren Lahti led under våren 2022 av testosteronbrist, och han berättar på sitt instagramkonto att han fick hormonbehandling med medicinen Letrozol. Medicinen var ordinerad av en läkare utan koppling till klubben.

Lahti ansökte om dispens av antidopningsorganisationen FCEI (Finlands centrum för etik inom idrotten) för att få använda medicinen, eftersom den innehöll en dopningsklassad substans. FCEI gav ändå avslag, och Lahti slutade använda medicinen i samband med beskedet.

Trots att Lahti inte använt medicinen för att höja sin prestation, utan för sin sjukdom, så konstaterar FCEI att han använde medicinen innan han fått dispens för den, trots att han visste att den var förbjuden. Därför anser disciplinnämnden att han gjort sig skyldig till ett avsiktligt dopningsbrott.

Lahti döms till maximistraff, fyra års verksamhetsförbud, vilket tar slut 6.11.2026. För laget Pargas IF utdömdes inga straff.