Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin säger att ytterligare utbyte av fångar är möjligt

Rysslands president Vladimir Putin sa på fredagen att ytterligare fångbyten mellan USA och Ryssland är möjliga och att kontakterna mellan de två ländernas underrättelsetjänster skulle fortsätta.

Putin uttalade sig under en presskonferens i Kirgizistan.

Också Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov säger att de båda länderna fortsätter att prata om möjliga fångutbyten direkt, utan mellanhänder.

I går befriade USA den ryska vapenförsäljaren Viktor Bout i utbyte mot den amerikanska basketspelaren Brittney Griner.

Källor: Reuters, AFP

En kvinna hålls i handfängsel av en fångvakt. Bakom står ytterligare en vakt.

Fångbyte: Basketstjärnan Brittney Griner fri i utbyte mot ”dödens köpman”

USA och Ryssland har bytt fångar. Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner får återvända till USA i utbyte mot den ökända vapenhandlaren Viktor Bout.

Utrikes

Rahtilentoyhtiö Atlas Airin Boeing 747-87UF Barcelonan lentokentällä.

Nu har den sista jumbojeten levererats

På tisdagen markerades slutet på en epok när amerikanske Boeing levererade sin sista 747:a. Boeing 747 är den flygtyp som ursprungligen korades med namnet ”Jumbojet”.

Det två våningar höga flygplanet har bland annat använts som passagerarflyg, fraktflyg, och som USA:s presidents ”Air Force One” sedan 1970.

Europeiska Airbus A380 är det enda andra passagerarflyget i samma storleksklass. Den sista europeiska jumbojeten levererades i december 2021.

De senaste 15 åren har nya, något mindre flygmodeller varit mer populära bland flygbolagen. Det beror på att de större modellerna, jumbojetarna, förbrukar mera bränsle.

Källor: AP, Reuters

Grafik som illustrerar kapselns storlek.

Borttappad radioaktiv kapsel hittades i Australien

Myndigheter i Australien har hittat en farlig radioaktiv kapsel stor som en ärt vid sidan av en landsväg. Den tappades bort där i mitten av januari.

Kapseln transporterades från en gruva i delstaten Western Australia till delstatshuvudstaden Perth, en 1 400-kilometer lång sträcka då den försvann någonstans under den sex dagar långa transporten.

Kapseln låg i en skyddande mätanordning, som visade sig sakna några skruvar.

Myndigheter i ett sökfordon utrustat med strålningsmätare hade tur och lyckades hitta den lilla kapseln i dag.

Kapseln innehåller cesium-137, en radioaktiv isotop som kan orsaka brännskador, strålsjuka och också cancer på längre sikt.

Källa: AP

USA anklagar Ryssland för att bryta mot kärnvapenavtalet New Start

USA anklagar Ryssland för att bryta mot det bilaterala kärnvapenavtalet New Start.

Avtalet som gäller till 2026 beskrivs som det sista större kärnvapenbegränsande avtalet som fortfarande är i kraft sedan kalla kriget.

Enligt USA vägrar Ryssland tillåta inspektioner på sitt territorium, trots att sådana är överenskomna i avtalet.

New Start begränsar antalet strategiska kärnvapenstridsspetsar som USA och Ryssland kan ha.

Inspektionerna lades på is av båda länderna i mars 2020 på grund av coronapandemin. Förhandlingar om återupptagandet av inspektionerna skulle ha hållits senast i november 2022. Förhandlingarna har inhiberats av Ryssland, med USA:s stöd till Ukraina som motivering.

USA:s president Joe Biden har tidigare meddelat att han gärna skulle förhandla en förlängning av avtalet efter år 2026.

Källor: Reuters, DW

Gatuprotest i Paris.

Miljontals protesterade mot fransk pensionsreform – strejker slog ut delar av energiproduktionen

Majoriteten av fransmännen motsätter sig pensionsreformen.

Polis förhindrade potentiell masskjutning i Nebraska

I staden Omaha i den amerikanska delstaten Nebraska sköt polis på tisdagen en beväpnad man i ett varuhus. Ingen annan uppges ha kommit till skada i händelsen.

Enligt polischef Todd Schmaderer kallades polisen till ett Target-varuhus i västra Omaha efter att en man beväpnad med ett halvautomatiskt gevär öppnat eld i affären. Polisen var på plats inom några minuter från de första larmsamtalen.

– De första poliserna på plats gick in i byggnaden, konfronterade den misstänkte och sköt ihjäl honom, uppgav polischefen.

Mannen uppgavs ha varit beväpnad med ett halvautomatiskt gevär av modell AR-15 och hade en stor mängd ammunition med sig. Han ska ha avfyrat sitt vapen i butiken, men det är oklart om han sköt mot människor eller inte.

Källa: AP