Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hur röjs snöstormens spår bort från Helsingfors gator? Ännu dumpas en stor del av snön i havet men i framtiden kan den bli kylenergi

Uppdaterad 12.12.2022 10:20.
Reporter Anna Louhisto följde med snöröjningen.

Helsingfors dumpar en stor del av snön i havet vid Busholmen, vilket väcker kritik på grund all smuts som finns i snön. Jämfört med Stockholm klarar Helsingfors sig ändå bra.

Det är snörikt för den här tiden på året och det är full rulle för snöröjningen. Helsingfors har brist på snötippar på land, så en stor del av snön som röjs från gator och torg forslas vidare till Busholmen, där den tippas i havet.

Staden har sex snötippar på land och en i havet.

Med snön hamnar en hel del smuts och skräp från gatorna också i havet. Det kan orsaka problem för havsmiljön.

– Det pågår ett flerårigt projekt för att hitta alternativa lösningar till att dumpa snön i havet. Målet är att ersätta havstippen inom tio år, säger Tero Koppinen som är produktionschef på Stara.

Stara är ett affärsverk som ägs av Helsingfors stad och ansvarar för snöröjningen.

En åtgärd är planer på ytterligare tre snötippar på land.

Staden ska också inleda ett pilotprojekt där man erbjuder snö åt företagare som kan utnyttja den till exempel vid vintersportanläggningar. Ett annat förslag är att använda snön för kylenergi.

Stockholm har det sämre ställt

Snödumpningen i havet får kritik eftersom det kan orsaka miljöproblem. Men Helsingfors har ändå satt upp ett nät i havet omkring snödumpningsplatsen för att samla upp skräp och förhindra det från att flyta i väg.

Det saknar Stockholm, berättar Malinda Flodman som är pressansvarig på stadens trafikkontor. Stockholm har alltså inget sätt att rena snön som dumpas i havet.

– Vi tar regelbundet prover på snön och vattnet för att kontrollera att det inte är mer föroreningar än vad som är tillåtet, säger Flodman.

Stockholm har 4 havssnötippar, medan Helsingfors endast har en.

12.12.2022 kl. 10:15: Artikeln har uppdaterats med ytterligare information om snöröjningen och planerna för framtiden.

Diskussion om artikeln