Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Portugal står inför en tung utmaning mot Marocko – portugisiske huvudtränaren ryter till om rykten kring Cristiano Ronaldo: ”Hög tid att lämna honom i fred”

Ronaldo och Santos.
Bildtext Fernando Santos har fått nog av ryktena kring Cristiano Ronaldo.
Bild: IMAGO/Matthias Koch/ All Over Press

På lördag står Portugal inför en oväntat svår utmaning i VM-slutspelet: Marocko. Alla ögon är väntat nog riktade mot problembarnet Cristiano Ronaldo.

Otaliga rykten har kretsat kring superstjärnan Cristiano Ronaldo före och under fotbolls-VM. Det senaste ska ha varit att Ronaldo haft för avsikt att lämna den portugisiska truppen efter att han fått till känna att han skulle inleda åttondelsfinalen mot Schweiz på bänken.

Nu ryter Portugals huvudtränare Fernando Santos tillbaka.

– Han har aldrig sagt till mig att han skulle haft för avsikt att lämna landslagstruppen, slår Santos tillbaka.

– Det är dags för dessa diskussioner att tystna och att kontroverserna tar slut. Det är hög tid att Ronaldo blir lämnad i fred.

Ronaldo blev utbytt i den sista gruppspelsmatchen mot Sydkorea, där Ronaldo hyschade en sydkorean som tyckte han var för trög att lämna planen. Detta startade en gallup i hemlandet där hela 70 procent av den portugisiska tidingen A Bola tyckte Ronaldo inte skulle starta i åttondelsfinalen mot Schweiz.

Cristiano Ronaldo applåderar.
Bildtext Kommer Ronaldo starta på bänken även mot Marocko?
Bild: IMAGO/Fotoarena/ All Over Press

Ronaldos ersättare sensationell

Santos och hans tränarstab var på samma linje som röstarna och bänkade superstjärnan. Istället startade Benfica-anfallaren Gonçalo Ramos. 21-åringen pangade in ett hattrick i sin fjärde landskamp.

Santos har bekräftat att han hade en ”uppriktig diskussion” med Ronaldo när han förklarade för 37-åringen att han inte tänker ha honom i startelvan.

– Vi hade en diskussion och det hade varit illa om vi inte hade haft den. Sen jag tog över landslaget har min målsättning varit att stå spelarna nära, kommenterar Santos till bland annat The Guardian.

– Han är vår landslagskapten och med tanke på vad han betyder för det portugisiska folket, fotbollen och laget var det en självklarhet att jag skulle tala med honom. Vi träffades och jag förklarade att han inte skulle starta, så han inte skulle bli överraskad av beslutet.

– Cristiano var givetvis inte nöjd med beslutet, han har alltid varit en startspelare. Han sade ”tycker du verkligen det är en bra idé”? Men vi hade en normal konversation. Jag förklarade mina synpunkter, han accepterade dem. Vi hade en uppriktig och vanlig diskussion.

Ronaldo blev inbytt i slutminuterna av 6–1-krossen mot Schweiz. Det är inte bekräftat om han kommer vara i öppningselvan i kvartsfinalen mot Marocko.

Goncalo Ramos formar händerna som en pistol.
Bildtext Gonçalo Ramos debuterade i startelvan som få spelare någonsin gjort - smällde in tre strutar.
Bild: EPA-EFE

Marocko redo att göra historia

Avancerar Marocko till semifinal blir landet det första afrikanska landet i VM-historien att ta sig så långt. Närmast var Ghana i VM 2010 i den kanske mest omtalade matchen mot Uruguay där Luis Suarez armar stod i vägen framför Ghana och en VM-semifinal.

Marocko slog sensationellt ut Spanien ur turneringen i åttondelsfinalen på straffar efter ett djärvt försvarsspel av den nordvästafrikanska nationen.

Yassine Bounou hyllas av lagkompisar.
Bildtext Yassine Bounou blev matchhjälte mot Spanien - kan han upprepa bedriften mot Portugal?
Bild: EPA-EFE

Marockos trupp består av etablerade spelare i de störstaeuropeiska ligorna som Hakim Ziyech och Achraf Hakimi. Den stora hjälten mot Spanien blev däremot Sevillas förstamålvakt Yassine Bounou som räddade allt som kom emot honom, inklusive spanjorernas tre straffar.

Spanien lyckades inte få hål på de tätt försvarande marockanerna med sin bollinnehavsfotboll. Lyckas Cristiano Ronaldo, eller närmare sagt Conçalo Ramos och hans lagkamrater med den utmaningen?

Diskussion om artikeln